Практично орієнтовані завдання з теми "Оцтова кислота"

Хімія - наука про речовини та їх перетворення. Здатність складати рівняння реакцій, що описують перетворення речовин, є неодмінною умовою хімічної грамотності. Проте усвідомлені та дієві знання передбачають розуміння сутності хімічних процесів, що відбуваються в навколишньому світі. Тому формального знання хімічних властивостей речовин недостатньо, необхідно вміти використовувати ці знання для пояснення процесів та явищ, прогнозування їх можливих наслідків. З цією метою використовуються практично орієнтовані завдання з хімії Нижче наведено кілька практично орієнтованих завдань з теми "Оцтова кислота".

Свинцеве вино

Давній Рим славився мистецтвом виноробства, яке в ті далекі античні часи вже досягло свого розквіту. Вино, розбавлене водою, вживалося у великих кількостях і аристократами, і простими жителями. Іноді вино скисало, при цьому в ньому накопичувалася оцтова кислота, що надавала вину неприємний кислий смак. Римляни знайшли спосіб як відновити таке вино. Вони заливали його в свинцеві амфори й настоювали кілька тижнів. В результаті вино ставало густим і тягучим і отримувало приємний солодкий смак. Таким солодким трунком із задоволенням ласували римські аристократи, не знаючи, що солодким він став завдяки появі у ньому "свинцевого цукру" - речовини не лише солодкої на смак, але й отруйної, як отруйні всі розчинні солі важких металів.
Поясніть, що за реакція відбувалася внаслідок взаємодії кислого вина та стінок свинцевого посуду. Напишіть відповідне рівняння реакції.



Відповідь: 


2CH3COOH+Pb=(CH3COO)2Pb+H2

Як Менделєєв фарби добував

В історії хімії немає й напевне не буде постаті більш видатної, ніж Дмитро Іванович Менделєєв - першовідкривач періодичного закону й творець періодичної системи. І тим більш дивним та безглуздим видається рішення Російської Академії наук, яка не визнала всесвітньовідомого вченого гідним званням академіка. В результаті таємного голосування десятьма голосами проти восьми його кандидатуру було відхилено. Зараз зрозуміло, що академіки проголосували проти себе, виявивши своє невігластво, пихатість та зарозумілість. Але тоді історія прикро вразила Менделєєва. Вражає той факт, що не будучи академіком Академії наук, він був почесним академіком Академії художеств. Так було вшановано його заслуги по виготовленню живописних фарб - яскравих і стійких, що не змінювали свій колір з часом тому що насправді перелік відомих на той час фарб був зовсім незначним.
Однією з таких фарб була яр-мідянка - ацетат купруму - пігмент синьо-зеленого кольору, що використовувався ще в давні часи. Добування цього пігменту згідно з рецептурою того часу тривало кілька тижнів.
Запропонуйте спосіб отримання цього пігменту в лабораторії. Зауважте, що мідь малоактивний метал і безпосередньо з оцтовою кислотою не реагує.



Відповідь: 

2CH3COOH+CuO=(CH3COO)2Cu+H2O

Секрети кулінарії

З тих часів, коли вшановуючи заслуги Д. І. Менделєєва, йому подарували коштовний подарунок - терези виготовлені з двох дорогоцінних металів: золота та алюмінію, пройшло багато часу. Алюміній став буденним металом, який широко використовується у побуті, і алюмінієві ложки, виделки та кастрюлі часто можна зустріти на наших кухнях. Проте алюміній хімічно активний метал, у кислому середовищі він вступає в хімічну взаємодію і в результаті ми отримуємо їжу "приправлену" солями алюмінію. Тому в алюмінієвому посуді не можна готувати кислі страви: борщ, компот, кисіль, окрошку, варити овочі, парити молоко.
Напишіть рівняння реакції, що відбувається в результаті взаємодії алюмінію з кислотами їжі. Для прикладу візьміть оцтову кислоту, яку додають в деякі страви.
Відповідь: 

2CH3COOH+6Al=2(CH3COO)3Al+3H2


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор