Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки



Блог – один із найбільш популярних типів сайтів. Він використовується для публікації новин, які будуть відображатися у хронологічному порядку. Раніше блоги створювалися для того, щоб поділитися своїми думками з аудиторією стосовно якихось питань.
Зараз поняття блогу отримало більш широкий сенс. Нерідко такі сайти схожі на тематичні енциклопедії. На них розміщують статті з певного напрямку. Можливість залишати коментарі нікуди не поділася, але люди йдуть на них не стільки заради розмов, скільки за професійно поданою інформацією, за знаннями. 

Навіщо вчителю свій блог?

Вчительське середовище досить конкурентне. Від кваліфікації та репутації як окремих вчителів, так і викладацького складу навчального закладу в цілому, залежить те, куди батьки поведуть своїх дітей. Кожного року навчальний заклад приймає нових учнів і студентів. Від того, чи прийдуть до нього діти, залежить його репутація, фінансування, перспективи. 

Окремий викладач теж зацікавлений в процвітанні навчального закладу. Нікого вчити – менше годин занять та зарплати, відповідно. Створення вчительського сайту – гарний спосіб популяризації діяльності викладача як серед учнів, так і серед колег.

Тут можна зібрати цікаву, важливу, актуальну інформацію, розміщувати матеріали на допомогу учням і студентам,  власні розробки, ділитися своїми враженнями, спілкуватися з учнями та колегами.



Як створити власний блог?

Існують різні платформи для створення та ведення власного блогу, кожна з них має свої переваги та недоліки. Напевно, найкращою для ведення персонального блогу вчителя є платформа Blogger від всесвітньовідомої корпорації Google.

Її переваги:

- повна безкоштовність. Це дуже важливо, адже якщо платформа пропонує поряд з безкоштовним ще й платний варіант, який є більш вигідним економічно, це спонукає власників цих ресурсів робити безкоштовний варіант значно гіршим, ніж він міг би бути, вводити для нього додаткові умови та обмеження, щоб у користувачів виникла потреба в придбанні платної версії.

- довговічність і надійність. Дуже багато освітніх сайтів мережі Інтернет на сьогодні закриті й не працюють, або перепрофільовані на якісь коммерційні сайти, інтернет магазини тощо. Ймовірно, власник ресурсу перестав ним цікавитися й оплачувати хостинг, і ресурс бесслідно зник. Сайт на платформі Blogger нікуди не зникне, навіть якщо автор перестане ним цікавитися, і буде доступним до тих пір, поки буде працювати сама платформа.

- відсутність реклами. Також дуже актуально й важливо. Погляньте, як виглядає реклама на сайтах навчальних закладів розташованих на інших платформах. Погодьтеся, що подібна реклама вкрай небажана і однієї тільки відсутності реклами достатньо для того, щоб безумовно робити вибір на користь Blogger.

- безпечність. Безпекою Google та його сервісів займаються найкваліфікованіші спеціалісти в світі. Напевно, жодна інша платформа не зможе запропонувати такий рівень зручності, доступності та безпеки.

- простота й зручність користування. Саме про це й піде мова в даній статті. Дійсно, нас не вчили створювати та вести блоги, але професія вчителя спонукає отримувати нові знання постійно.


З чого почати


Перший крок - реєстрація аккаунту в Google https://accounts.google.com/SignUp


Вам знадобиться мобільний телефон, номер якого необхідно вказати при реєстрації і на який прийде SМS з кодом підтвердження.
Порада: щоб не забути, оберіть ім'я користувача, яке буде співпадати з майбутньою адресою вашого блогу

Тепер на сторінці Google у правому верхньому кутку у вас буде доступ до всіх сервісів Google
Порада: значки сервісів можна перетягувати й розмістити так, як вам зручно




Створення блогу


Зайшовши в аккаунт Blogger https://www.blogger.com/home ви побачите повідомлення: "У вас не створено жодного блогу. Створити блог?"

Для створення блогу достатньо заповнити два рядки: Заголовок (українською) - це буде назва блогу та адреса блогу (англійською), яка буде адресою вашого блогу в Інтернеті.


Обираємо дизайн

У лівій колонці обираємо пункт Теми, та із запропонованих тем обираємо ту, яка нам подобається


При клікові по вибраній темі з'являється вікно попереднього перегляду, де можна побачити як буде виглядати ваш блог з цією темою. Кнопка "Применить" встановлює в блог дану тему. Змінювати теми можна без проблем, так що особливо турбуватися про це не варто: у будь-який момент можна змінити обрану тему, до речі, так само як назву чи адресу блогу.

Порада: у березні 2017 року теми були оновлені, до них додали набори тем Contempo, Soho, Emporio, Notable. Саме ці теми є найбільш сучасними.
Порада: кожен набір має п'ять кольрових схем. Для навчального блогу краще обирати світлі яскраві кольори.

Встановлюємо українську мову

 

З іншими налаштуваннями можна буде розібратися пізніше, проте вибір мови є завданням першочерговим, тому що це та мова, якою ваш блог буде спілкуватися з відвідувачами.

У лівій колонці блогу знаходимо Настройки, й обираємо пункт Язык и форматирование. Після того, як налаштування зроблені, натисніть на кнопку "Сохранить настройки" справа вгорі.



Перша публікація

Для створення публікації натисніть на кнопку "Создать сообщение" зліва вгорі


Відкриється вікно створення нового повідомлення.
Додайте в нову публікацію будь-яке зображення. Не так важливо що там буде, ця публікація потрібна нам як один з кроків в оформленні меню
Порада: в майбутньому намагайтеся в кожну публікацію додавати якесь зображення. Мініатюри цих зображень потрібні для гарного вигляду блогу та для роботи деяких гаджетів


У правій колонці натисніть на значок олівця біля слова "Ярлыки" і впишіть туди назви всіх розділів, які хотіли б бачити в своєму блозі.
Порада: Якшо натиснути на кнопку "Расписание", яка знаходиться трохи нижче, можна вказати довільну дату додавання публікації. Цей прийом використовують, зокрема, для того, щоб закріпити якусь публікацію вгорі сторінки і вона буда завжди першою. Просто вказують їй дату в далекому майбутньому.

Натисніть кнопку "Публикация", щоб на сторінках вашого блогу з'явилася перша ваша стаття.
Порада: Якщо не встигаєте оформити публікацію за один раз, натисніть на кнопку "Сохранить". Публікація потрапить до чорновиків і ви зможете завершити її пізніше. Чорновики на сторінках блогу не відображаються.

Тепер у нас все готове для створення меню блогу.

 Як створити меню

 

У верхній частині блогу корисно мати посилання на основні його розділи. Також посилання на розділи можуть бути розміщені і в боковій колонці блогу


Зверніть увагу, і меню у верхній частині блогу, і блок Розділи зправа - це один і той же гаджет "Страницы", зовнішній вигляд якого залежить від того, де він розміщується


Щоб додати гаджет у блог, натисніть на надпис Добавить гаджет й оберіть у списку гаджет "Страницы" натиснувши на плюс поряд з ним


У вікні, що з'явилося, натисніть на надпис "Добавить внешнюю ссылку"


З'являється ще одне вікно


Вгорі вписуєте як буде називатися розділ, а внизу посилання на нього. Для останніх нам і знадобиться перша тема, яку ми вже додали і у мітках якої вписали назви всіх розділів, які будуть у нащому блозі. Тепер при клікові на мітку ми перейдемо на сторінку, де будуть збиратися всі записи з такою ж міткою. В адресному рядку скопіюйте адресу цієї сторінки та вставте у нижній рядок замість символів http://, які там уже є (ці символи необхідно буде стерти і тільки потім додати ваше посилання). Натисніть на кнопку "Сохранить ссылку"
Це було перше посилання. Повторіть попередні дії, щоб додати в блог назви всіх розділів, які там мають бути.

Ось так виглядає цей гаджет в уже заповненому вигляді.


Додавши всі розділи, натисніть внизу кнопку "Сохранить" та перетягніть гаджет у верхню частину сторінки. Меню зроблене. при додаванні кожного запису  не забувайте вказувати мітки-ярлики, за якими він буде відноситися до певного розділу. Міток може бути кілька.


Висновки

Тепер ви уявляєте, як створити блог та що вам це може дати і вашій аудиторії. Повірте, це зовсім нескладно. Кілька кліків – і справу буде зроблено. Технічна складова питання досить проста і не забере багато часу. Основна частина роботи – наповнення контентом та його оновлення. Якщо ви бажаєте підтримувати інтерес до свого сайту, треба буде більш-менш регулярно публікувати інформацію у розділи блогу.

Блог вчителя – корисний інструмент для більш ефективної організації учбового процесу.  Blogger – ідеальна у всіх відношеннях платформа для його створення. Ведення блогу - це перспективна, цікава та корисна справа для вас, ваших учнів та їх батьків.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор