Сценарій позакласного заходу з хімії, 112 група

Вступ

Шановні друзі! Сьогодні ви прийшли в найдивовижніший кабінет нашого училища. Як ви думаєте, який предмет вивчають в цьому класі? Правильно, хімію!

Ви всі в дитинстві читали чимало казок про добрих фей і могутніх чарівників, але в житті немає ні тих, ні інших.

А ось чудеса - вони і справді бувають, хоча здійснюють їх зовсім не джини, а люди, озброєні знаннями. Наука хімія - ось справжня чарівниця!

Запрошую вас у цю дивовижну подорож в світ хімії.

Серія 1 : Знайомство з хімією

Мені хочеться навести слова А. М. Горького: «Хімія – область чудес. В ній приховано щастя людини; найбільші завоювання майбутнього будуть зроблені саме в цій області».

І дійсно, подивіться навколо. Весь навколишній нас світ – складне поєднання хімічних елементів, складних і простих хімічних і фізичних процесів.
Жовтіє і опадає листя на деревах, а навесні знову відроджується життя, люди плавлять сталь, будують будинки, водять кораблі морями й океанами, підкорюють космос і скрізь, у всьому присутня велика хімія, могутня наука – хімія!
Хімія – наука чудес!

З її допомогою не тільки проникають у таємниці природи, але і створюють другу природу – штучні матеріали.
Ваша одяг і взуття – це нейлон і капрон, це штучні хутро і шкіра, штучний каучук, які за своїми властивостями і зовнішнім виглядом не поступаються природним матеріалам.
І які б чудові перетворення відбувалися в природі і в лабораторіях, вони підвладні людям, озброєним знаннями хімії.

Хімія - наука стара і разом з тим молода. Стара тому, що ще в стародавньому Єгипті люди вміли здійснювати різні перетворення речовин.
Адже вже тоді вони навчилися добувати вогонь, ліпити й обпалювати посуд з глини, фарбувати тканини, пекти хліб... адже все це - хімічні явища.

Хімія - наука молода, тому що, в справжньому сенсі наукою, зі своїми законами, вона стали лише два з гаком століття тому, правда, за ці два століття вона досягла значних успіхів, ніж у попередні тисячоліття.
За допомогою хімії людина розкрив чимало природних таємниць.

Друзі! Подивіться на періодичну систему хімічних елементів Менделєєва Д. І.. Що зображено на ній? Правильно, знаки хімічних елементів.

Періодичну систему можна представити у вигляді великого будинку, в якому «дружно живуть» абсолютно всі хімічні елементи, відомі людині.

І ще дуже багато всіх відкриттів, про які зараз ми розкажемо вам. Тож серія 2.

Серія 2 : Досягнення хімії

Хімія в житті суспільства. Значення хімії у створенні нових матеріалів
Протягом усього свого розвитку, з давніх-давен і донині, хімія завжди слугувала і продовжує слугувати людині та її практичній діяльності.
Ще в стародавні часи, задовго до Різдва Христового, людина спостерігала в природі хімічні явища і намагалася використовувати їх для покращення умов свого існування. Скисання молока, бродіння солодкого соку плодів, дія отруйних рослин привертали увагу людини.

Минув час, і людина почала використовувати вогонь. Ніхто не знає ні місця, ні часу, коли вона навчилася запалювати дерево і підтримувати горіння. Невідомо також, скільки часу минуло відтоді, як людина почала використовувати вогонь для приготування їжі, у гончарному виробництві, для обробки й виплавляння металів. Проте відомо, що ще у стародавньому Єгипті виникли ремесла, в основі яких лежали хімічні процеси.
Єгиптяни добували фарби і косметичні засоби з мінералі них речовин, уміли фарбувати тканини, виготовляти скло, кераміку, порцеляну, добувати золото, бронзу, залізо, мідь і до сконало володіли технікою обробки металів.

Навіть у наші дні мистецтво золотих справ майстрів давнини викликає захоплення
У середні віки великого поширення набула алхімія. Головне завдання її зводилося до пошуків «філософського каменя» - містичної речовини, яка нібито м$ здатність неблагородні метали перетворювати на золото, повертати людям молодість і здоров'я.

Діти як ви гадаєте яку роль відіграє хімія для життя?
По-перше, це наше життя – все, що ми відчуваємо, бачимо навколо, та й самі складаємося з хімічних речовин, які постійно реагують між собою. Віруси, мурашки, люди, планети, зірки, галактики – все у світі складається з хімічних елементів. По суті, увесь Всесвіт є дуже великим і дуже складним хімічним реактором.
По-друге – це найважливіша галузь економіки.
Немає такої промисловості, в якій не була б задіяна хімія і розвиток якої не залежав би від досягнень у цій галузі. Але також хімія не тільки позитив.
По-третє – глобальні проблеми, що нині стоять перед нашою планетою (забруднене середовище, глобальне потепління, енергетична криза), можуть вирішити на практиці лише хіміки різних спеціальностей.

Значення хімії в житті людини дуже важко переоцінити, адже ці процеси оточують нас всюди: починаючи від елементарного приготування їжі і закінчуючи біологічними процесами в організмі. Досягнення в цій області знань приносили людству і величезний збиток і дарували порятунок від смерті. Ставитися байдуже до цієї науки неможливо: стільки суперечливих відкриттів не відбувалося ні в якій іншій галузі знань.

Роль хімії в житті людини: побут
Ця область неможлива без хімічних процесів: наприклад, мало хто замислюється, коли підпалює сірник, про те, що здійснює цим складний хімічний процес . Або, наприклад, дотримання особистої гігієни теж супроводжується хімічними реакціями, коли людина використовує мило, яке піниться при взаємодії з водою. Та ж прання з застосуванням порошків, ополіскувачів для пом’якшення білизни супроводжується такими реакціями.
Коли людина п’є чай з лимоном, то помічає, що забарвлення напою слабшає, якщо додати в окріп цей фрукт, і навряд чи багато хто сприймав в цьому випадку чай як кислотний індикатор, подібний лакмусу. Цю ж реакцію ми можемо спостерігати, якщо збризкаємо синю капусту оцтовим розчином: вона при цьому стане рожевою.
Коли люди роблять ремонт і замішують цемент, обпалюють цегла, гасять водою вапно, то відбуваються складні хімічні процеси, проякі в повсякденному житті ми не замислюємося, але без них не обійшовся б жодна людина.

Хімія в житті людини: медицина
У медицині є маса прикладів найскладніших хімічних реакцій, що використовуються навмисно. За допомогою змішування речовин виходять медикаменти, а коли вони вступають в реакцію з клітинами організму, настає одужання.
Проте, хімія може грати як творчу роль вмедицині, так і руйнівну, адже створюютьсяне тільки ліки, але і отрути – токсичні речовини, що наносять шкоду здоров’ю людини.

Хімія в житті людини: біологічна сторона життєдіяльності
Хімія – частина нашого життя, і без певних процесів , які відбувалися на Землі до того, як зародилося життя, природно, нас би не було. Засвоєння їжі, дихання людини і тварини засноване саме на хімічних реакціях. Той же процес фотосинтезу, без якого люди не зможуть жити, теж супроводжується хімічними процесами.
Деякі вчені вважають, що зародження життя на нашій планеті відбувалося в середовищі, що складається з діоксиду вуглецю, аміаку, води та метану, і перші організми отримували енергію для життя, розкладаючи молекули без окислення. Це найпростіші хімічні реакції, що супроводжують зародження життя на Землі

Хімія в житті людини: виробництво
Знання про такого роду процесах широко застосовуються в промисловості, на їх основі розробляються нові технології.
Ще в давнину були поширені ремесла, в основі яких лежали хімічні процеси: наприклад, створення кераміки, обробка металу, використання природних барвників.
Сьогодні нафтохімічна і хімічна промисловість – одні з найбільш значущихгалузей економіки, і це говорить про те, що хімічні процеси і знання про них грають важливу роль у суспільстві. Лише від людства залежить, як їх використовувати – в творчих або руйнівних цілях, адже серед розмаїття хімічних речовин можна зустріти і небезпечні для людини (вибухонебезпечні, окислюють, займисті і т.д.).
Таким чином, хімія в житті людини – це і панацея від захворювань, і зброю, і економіка, і приготування їжі, і, звичайно ж, саме життя.

Хімія багато чим покращила наше життя. Але є одна річ за допомогою якої нам легше вивчати хімію. Як ви думаєте що це?
Так правильно це таблиця хімічних елементів « Таблиця Менделєєва».
Тож пропоную перейти до наступної серії .

Серія 3 : Основна гордість хімії «Таблиця Менделєєва»

Буває, що рішення проблеми, над якою людина бився довгий час, приходить у снах. Так народилася знаменита періодична система Д. І. Менделєєва (1834 - 1907).

Невдалі для виявлення закономірності хімічних елементів тривали досить довго. 17 лютого 1869 року Менделєєв повинний був виїхати з Петербурга в Тверську губернію для обстеження артільних сироварень. В момент від'їзду у нього народилася ідея майбутньої системи елементів.
Відклавши поїздку, вчений почав робити начерки. Після декількох годин напруженої роботи він приліг відпочити. Про те, що він побачив у сні, розповів своєму другові — професор А. А. Иностранцеву: «Бачу уві сні таблицю, де елементи розставлені, як потрібно. Прокинувся, негайно записав на клаптику паперу і тільки водному місці була потрібна поправка».
На сьогодні відомі 112 (за іншими даними 114) хімічних елементів, що міцно “закріпили” своє місце в періодичній системі Д.І.Менделєєва, без якої неможливо уявити жоден хімічний клас у школі або хімічну лабораторію в інституті та університеті (при цьому елементи, починаючи зі сто десятого, ще не отримали постійних власних назв).
Я, мабуть, не помилюся, якщо скажу, що кожен з нас, вперше увійшовши в шкільний кабінет хімії, був приголомшений: численні банки, колби, пробірки на полицях, столах і в шафах, розчини, порошки й кристали всіх кольорів і відтінків, незрозумілі написи й формули, зовсім не схожі на математичні... Згодом ми почали орієнтуватися в цій різноманітності і з подивом дізналися, що і ми самі, і все, що нас оточує, складається всього з дев’яти десятків хімічних елементів, величезна кількість яких як в чистому вигляді, так і в хімічних сполуках і була схована в цих скляних посудинах хімкабінету.
Другий елемент, який входить доскладу води, роль якого у нашому існуванні не менша, ніж водню, а може навіть і більша, це кисень. Спробуйте затримати дихання й кілька десятків секунд обійтися без однієї п’ятої частини атмосферного повітря. Спробували? Ото ж бо! Ні смаку, ні запаху кисень не має, проте цінність його від цього не зменшується. До речі, про запах – коли після грози ми вдихаємо свіже повітря, то з насолодою відчуваємо своєрідний запах однієї з модифікацій кисню – озону.
Разом із киснем з повітрям у наші легені потрапляє й азот. Правда, навідміну від кисню, він майже в них не затримується
Ще два елементи – фтор і хлор – у нас вдома тільки у вигляді нешкідливих сполук. Обидва вони у сполуці з вуглецем у вигляді хладону цілодобово охолоджують продукти й напої в нашому холодильнику.
Ртуть міститься в термометрах , якими мама виміряє температуру . Але подивіться на білу стелю (якщо вона у вас не заклеєна шпалерами): побілка – це карбонат кальцію( крейда ) Для того, щоб позбутися деяких “свійських” тварин, застосовують різні отрути: проти тарганів – буру, до складу якої входить бор, а проти щурів – миш’як.
Вуглець – основа життя на нашій планеті. Завдяки йому ви в курсі всіх новин: вуглець входить до складу типографської фарби.

Цікаво, а чи багато хімічних елементів у звичайній міській квартирі або сільській хаті? На перший погляд це може видатися дивним, але якщо придивитися уважніше, то можна з’ясувати, що у нас вдома присутні майже всі “представники” періодичної системи!
Почнемо з першого й найлегшого – водню. Основною хімічною сполукою, в якій присутній водень, є вода. Важко уявити собі дім без води: за її допомогою ми остаточно прокидаємось, вгамовуємо спрагу, підтримуємо все в чистоті. І, нарешті, жоден продукт харчування не може обійтись без водню, зрозуміло, зв’язаного. Отже, водень має почесний перший номер не лише тому, що найлегший!
Зупинимось далі докладніше на металах.
Серед ювелірних виробів особливе місце посідає обручка, яку звичайно виготовляють із сплавів на основі золота
Особливо заслужений метал – залізо. На жаль, “завдяки” його “любові” до кисню повітря, залізо навкруги нас присутнє тільки у сплаві з іншими елементами
Якщо зазирнути на кухню, то перше,що впадає в очі, – це блискучий посуд. Значна його частина виготовлена з корозієтривкої сталі (“нержавійки”),
Олово ви знайдете в білій жерсті консервної банки або в олов’яному припої радіолюбителя, а свинець – у рибальських грузилах або пластинах автомобільного акумулятора
Берилій входить до складу багатьох бронз, які застосовуються в годинникових механізмах, марганець можна знайти у звичайній “марганцівці” – перманганаті калію,
Дощові плащі та туристичні палатки зобов’язані своєю вологонепроникністю солям цирконію, які входять до складу емульсій для просочення тканин.
Ну що, продовжувати?! Як бачите, в нашій оселі повно “представників” однієї з найвеличніших таблиць людства – періодичної таблиці елементів. Та навіть кожний з нас “складається” з двадцяти чотирьох хімічних елементів: водню, кисню, вуглецю, азоту, калію, кальцію, золота, сірки, заліза, цинку, хлору, фосфору, йоду, фтору, міді, кобальту, хрому, магнію, молібдену, миш’яку, селену, ванадію, нікелю, кремнію та олова. Так що давайте не боятися хімії або ставитися до неї з упередженням, а дякувати їй за ту різноманітність необхідних і просто приємних речей, які нас оточують!
Ось бачте скільки всього нам принесла хімія. Але це ще не все . Наступна серія присвячена захопленням які тісно пов’язані з хімією.

Серія  4 : Хімія і захоплення

Хімія весела штука, вона оточує нас всюди,
Куди не глянь, усе вона:
Повітря, хмари та вода.
Як усе це поєднати? Та зрозуміти все це, як?
Вивчати, вивчати та ще раз вивчати!
І хімію знати, і хімію знати!

Мініатюра №1
1: Говорять між собою 2 товариші хіміки.
-Максим, опусти руку в цей стакан.
- Опустив, і що далі?
- Щось відчуваєш?
-Та наче ні..
- Отже сірчана кислота в іншому стакані.
Мініатюра №2:
 Ріелтор продає квартиру.
- Саме тут, в цій кімнаті, він постійно експериментував
- Ааа, напевно, пляма на стелі це результат його експериментів ?
-Ні, це сам хімік.
Гриценко:Це була хвилинка сміху, а зараз перейдено до захоплення. И так Настя , і маша вам розкажуть як вони пов’язали своє захоплення з хімією.
Мистецтво і хімія.
Звідки беруться фарби

Фарби видобувають з землі: з глини, руди, різнокольорових каменів і мінералів, а іноді – з рослин. Якщо, наприклад, взяти звичайну глину, висушити її і пропекти в печі, а потім розтерти, то вийде коричневий порошок. Це і буде основою коричневої фарби, пігментом. Синій порошок, або пігмент, раніше видобували з напівдорогоцінного каменю лазурита. Фарба з лазурита – ультрамарин, або ляпіс-лазур – була дуже дорогою, вона цінувалася на вагу золота. Зелений пігмент дає камінь бурштин. Пігменти різних відтінків отримують з солей і окисів металів.

На сучасних тюбиках та коробочках з фарбами можна побачити написи: «білила цинкові», «умбра палена», «кобальт синій», «сієна натуральна» та ін. Це назва пігментів. Вони часто вказують на те, що фарби отримані з металів – цинку, кобальту, кадмію, хрому. Умбра – це пігмент з темно-коричневої глини. Таку глину почали добувати в провінції Умбрія, в Італії – звідси і назва, а «палена» означає, що глину обпікали в печі, щоб отримати більш яскравий колір. Сієна – місто в Італії, де є глина, що дає жовтий колір.

Один із найрозповсюдженіших пігментів – охра (з грецького «блідий», «жовтуватий»), його також виготовляють з глини жовтого і коричневого кольорів.
Чорний колір дає вугілля, а вугілля для фарб отримують, перепалюючи слонову кістку або виноградні, персикові кісточки. Червону фарбу, краплак, раніше видобували з рослини краппа, а сьогодні з кам’яновугільної смоли. Найчистішою червоною фарбою завжди вважалась кіновар – так грецькою називався мінерал з кристалів ртуті. Давні греки вважали, що надзвичайно червону фарбу можна отримати тільки з суміші крові помираючого індійського слона і роздавленого ним дракона.

На сьогодні цю фарбу майже не використовують, тому що вона на сонячному світлі швидко тьмяніє.
Щоб отримати фарбу однієї сухої суміші замало, необхідно «пов’язати» разом дрібні часточки пігментів, змішуючи їх зі спеціальними речовинами, які так і називаються сполучними. Сполучні речовини впливають на різновид отриманої фарби. З одного пігменту можна отримати різні за складом фарби: масляну, акварель, гуаш.
Сполучною речовиною для масляної фарби є масло. Але не будь - яке, а тільки те, що під час висушування утворює міцну прозору плівку, не дає тріщин і не тече. Кращою олією для живопису вважають льняну – її отримують з насіння льону. В Італії в часи Відродження використовували горіхову олію.
Олійні фарби з’явилися в 10 столітті, але їх майже не використовували. В ті часи художники писали темперою – фарбою, розведеною на яєчному жовтку.

Про олійні фарби стало відомо після того, як два нідерландських художники 15 століття, брати Ван Ейки, стали вдосконалювати ці фарби. Вони провели безліч експериментів, змішуючи сухі порошки з різними рослинними оліями.
Саме тоді і було встановлено, що краще змішувати порошки з горіховою або льняною оліями.
Скільки всього існує кольорів? Виявляється всього декілька десятків, навіть враховуючи сучасні технології, які дозволяють отримати різні фарби. Відтінків же набагато більше! Вчені підрахували, що в живопису Франца Халса, великого голландського художника 17 століття, зустрічається сорок відтінків чорного кольору. А відомо, що чорний – один з найскладніших для живописця кольорів, і придумати для нього стільки відтінків дуже і дуже не просто.
Бувають і такі відтінки, що їм важко дібрати назву. Наприклад відтінки коричневого кольору. Рудий, шоколадний, бежевий, кавовий, мідний, горіховий, бурий, каштановий, пісочний… (до речі, коричневий – це колір кориці, пряності, яку отримують з кори коричного дерева).

Небезпечний червоний
Червоний називають основним кольором. Це означає, що він входить до складу будь – якого іншого похідного кольору. Використовуючи два інших основних кольори (синій і жовтий), ти можеш отримати інший похідний колір.

Першу в світі червону фарбу виготовляли ще первісні люди із ґрунту. В наш час можна купити різні відтінки червоного, і їх назви вам розкажуть, з чого отримали такий відтінок. Наприклад, кадмій червоний отримали з металу кадмію

Теплий жовтий
Жовтий – основний колір. Це значить, що ти не зможеш створити його з інших кольорів, адже потрібно відразу починати з жовтої фарби. Із трьох основних кольорів можна отримати будь-який похідний колір і відтінок.
Жовтий – один із найстаріших кольорів. Первісні люди виготовляли таку фарбу із землі. Сьогодні велику кількість відтінків жовтої фарби створюють із найрізноманітніших речовин. Наприклад, жовту фарбу гумігут добувають зі смоли гарцинії.

Холодний синій
Синій – це третій основний колір. Так, як і червоний та жовтий, синій неможливо отримати шляхом змішування інших відтінків. Але не дивлячись на це,маючи під рукою три основних кольори, можна створити будь – який відтінок, який тобі сподобався.
Назви багатьох синіх фарб надзвичайно дивовижні. Наприклад, ультрамарин чи церулеум. Латинське слово «ультрамарин» означає «з – за моря». В Середні віки цю фарбу виготовляли з блакитного каменю, який добували в Афганістані і на кораблях переправляли в Європу.

Оранжевий
Оранжевий – відтінок природи і один з похідних кольорів. Цей колір можна отримати, змішуючи два основних кольори – синій і жовтий.
Природній рудий колір волосся зустрічається рідше, ніж будь-який інший колір.
Залиште золоту рибку в темній кімнаті на довгий час – її луска втратить колір і стане сріблястою.

Природній зелений
Зелений – це відтінок природи і один з похідних кольорів. Подібно до оранжевого, він утворюється завдяки змішуванню двох основних кольорів – синього і жовтого.
Зелена фарба прийшла до нас з давніх часів. Єгиптяни робили її з товченого мінералу – бурштину. Сучасні яскраво зелені фарби виготовляють із металів – хрому і кадмію.
Вперше зелену фарбу виготовили єгиптяни, це було більше тисячі років тому назад. Вони добували її із зеленого мінералу – бурштину. До ХІХ століття майже всі зелені фарби здавалися дуже тьмяними. А ось сучасні яскраво-зелені фарби виготовляють із металів – хрому і кадмію. Назва однієї зеленої фарби – виридіан, походить від латинського слова «вердіс», що означає «зелений».

Фіолетовий
Фіолетовий – це відтінок природи і один з похідних кольорів. Подібно до зеленого, він утворюється завдяки змішуванню двох основних кольорів – синього і червоного.

Римляни використовували фіолетову фарбу під назвою «фінікійська пурпурова», яку виробляли з молюсків. А європейські художники створювали фіолетовий колір, змішуючи червону і фіолетову фарби.

Хімія і їжа.

Сила хімічної науки,
Що створив російський геній,
Дала зброю людям в руки
У праці їх щоденній.

Чи будинок зводиш, друже,
Чи пливеш морями,-
Скрізь вона тобі послужить,
Всюди вона з нами.

На заводі і в друкарні,
 У відкритті галактик,
Навіть лікар у лікарні
Мусить її знати.

Найдавніша на планеті,
Поміж всіх наук - цариця,
Хіміє, ти наша
Вірна помічниця.
Так, хімія для нас є помічниця в усьому, а наше харчування та їжа не є виключенням!
Тому пропонуємо вам послухати вітаміни які містяться в їжі та їх користь!

Казка «Про вітаміни і здоров’я»

 У деякому царстві , у деякій державі жили - були веселі і добрі люди . І правив ними Розумний Цар . Цар пильно стежив за тим , щоб всі люди були здорові : дихали свіжим повітрям , робили ранкову зарядку , дотримувалися режиму дня , харчувалися корисною їжею
Але ось одного разу в цьому царстві все пішло шкереберть . А сталося це після візиту лютої Заметілі - замерзли в царстві всі фрукти і овочі . Апельсини , лимони , буряк , капуста , цибуля та інші , перестали потрапляти на стіл до людей , а разом з ними і вітаміни .
Маша: А чи знаєш ти , читачу , що таке вітаміни ? Це такі корисні речовини , які потрібні для того , щоб людина була здорова . Вони містяться у великій кількості в овочах і фруктах , в злаках і інших продуктах . У вітамінів , так само як і у людей , є свої імена . Наприклад , такі : Вітамін А1 , Вітамін В2 , Вітамін С , Вітамін Е , Вітамін Д5 . Красиві імена , правда ?
  Настя: Не стало в царстві овочів і фруктів - перестали вітаміни потрапляти в організм людей - і діти і дорослі почали хворіти .
   І тоді Розумний Цар придумав ось що . Він за допомогою вчених людей створив нові вітаміни - вітаміни в кульках і таблетках . Вони були хорошими , але не такими корисними , як справжні , природні вітаміни , але захистили людей від хвороб .
Маша:  А потім люди попросили Золоте Сонечко посвітити яскравіше , Щедрий Дощ - не шкодувати крапель , і посадили нові апельсинові і лимонні дерева ; посіяли капусту , буряк , моркву , цибулю . Виростили і інші вітамінні фрукти і овочі .
 Настя: І все налагодилося . Люди знову стали здоровими і веселими .

Діти.а чи знали ви що…
   
• Деякі мандрівники, які підкорювали Арктику, отримали отруєння, харчуючись м'ясом полярного ведмедя. Це відбувається через дуже високу концентрацію вітаміну D в м'ясі тварини.
Генномодифіковані яблука красиві і круглі за рахунок впровадження в них гену лосося.
Американські вчені стверджують, що з цукру, який міститься у фруктах, можна одержувати новий вид палива. За словами дослідників, це паливо з низьким вмістом вуглецю має набагато більше переваг, ніж етанол. Паливо з фруктози здатне зберігати на 40% більше енергії, ніж етанол. Крім того, воно менш летюче і не так швидко випаровується. Як відзначають винахідники, фруктозу можна одержувати напряму з фруктів і рослин або ж добувати її з глюкози. Тепер вчені мають провести ряд досліджень, щоб з'ясувати, як нове паливо впливає на навколишнє середовище. Одночасно з відкриттям американських фахівців британські вчені заявили, що існуючі сьогодні технології дозволяють виробляти біологічне паливо з деревини, бур'янів і навіть пластикових пакетів.
Вже скоро бутерброди можна буде їсти разом із упаковкою - обіцяють аргентинські вчені. В університеті Буенос-Айреса розробили "їстівний біопластик". Він так само еластичний і тонкий, як звичайний харчовий поліетилен. Але вироблений суто з рослинних матеріалів і тому навіть придатний для їжі. Якщо такого бажання не виникне - біоупаковку можна без докорів сумління викидати. На відміну від звичайного пластику, органічний матеріал швидко розкладається і не засмічує довкілля.
Відходи виробництва рису допомагають японським вченим створювати дорожнє покриття для більш тихих і якісних доріг. Покриті новим способом дороги краще поглинають шум, швидше висихають і менш чутливі до перепадів температур, ніж традиційне дорожнє покриття. Покриття містить рисові висівки, які зазвичай відправляються на звалища або на корм худобі. Але якщо їх змішати зі смолами, виходить твердий пружний матеріал, що володіє багатьма цікавими властивостями. Він універсальний, легкий, відрізняється стійкістю до тертя і пористістю. Суміші з рисовими висівками можна додавати до асфальту, щоб отримати надійну дорожню поверхню.
Хімія і спорт.

Спорт і хімія в дуже тісному звязку. Під час кожного тренування ми постійно виконуєм хімічні реакції.Рухова діяльність справляє істотний вплив на розвиток і стан всієї системи кровообігу. В першу чергу змінюється саме серце: збільшуються маса серцевого м'яза і розміри серця. У тренованих людей маса серця складає в середньому 500 г, у нетренованих - 300.
Серце людини надзвичайно легко піддається тренуванню і як жоден інший орган потребує в ній. Активна м'язова діяльність сприяє гіпертрофії серцевого м'яза і збільшення порожнин серця. Об'єм серця у спортсменів більше на 30%, ніж у людей, які не займаються спортом. Збільшення об'єму серця, особливо лівого шлуночка супроводжується підвищенням його скоротливої здатності, збільшенням систолічного і хвилинного об'ємів.

У спорті хімія зустрічається в основному у вигляді харчування. Що таке хімія, і що ж дійсно шкідливо? Анаболічні стероїди - це речовини, які втручаються в гормональну систему людини. Це і є те, що в професійному спорті відноситься до допінгів, а в народі називають просто хімія або анаболіки. Застосування анаболічних стероїдів дійсно дуже небезпечно для здоров'я, і можезакінчитисядужесумно. Згодомвонипсуютьпечінку, ниркиісерце, ідужесильнопорушуютьроботугормональноїсистеми. Цевампідтвердитьбудь-якийлікар. Міжіншим, цезабороненідопінги, їхнелегальнерозповсюдження переслідується законом. Друзі, займайтеся чистим спортом, адже спорт повинен зміцнювати здоров'я і покращувати життя.

Негативний вплив.

Куріння тютюну є великою небезпекою для здоров'я і призводить до виникнення різних захворювань, які спричиняються до передчасної смерті людей. Що таке тютюн? Тютюн — це однорічна рослина з родини пасльонових, висушені листки якої після спеціальної обробки подрібнюють і використовують для куріння.Тютюн потрапив з Америки до Європи в другій половині XVI ст., в Україну — в кінці XVI ст., а з початку XVII ст. тютюн почали вирощувати в господарствах.Проте шкідлива не сама рослина, а продукти її переробки. Одним з них є всім відома сигарета. Тож давайте дляпочатку з’ясуємо, що ж таке сигарета. А сигарета — це не що інше, як паперовий циліндр, усередині якого міститься подрібнений тютюн для паління.Вперше сигарети придумали індійці. Саме вони стали загортати тютюн у трубку (солому, листя кукурудзи). 1492 р. Колумб на острові Тобаго зустрів індійця, який палив. Саме ця «фатальна» для людства звичка стала початком тютюнопаління по всьому світі.
Однією з найнебезпечніших речовин у тютюновому димі є нікотин. Це прозора масляна рідина, що швидко темніє на повітрі й змішується з водою, утворюючи азеотропну суміш. Він є сильною основою, яка легко вступає в реакцію з кислотами, утворюючи при цьому отруйні солі. Він набагато токсичніший, ніж інші алкалоїди.Проливши концентрований нікотин на шкіру, можна отруїтися, навіть смертельно, оскільки він проникає крізь шкіру й потрапляє в кров.
Притча
У далекому минулому, коли тютюн тільки-но завезли у Вірменію з далеких країн, біля підніжжя Арарату жив добрий та мудрий дідусь. Він одразу не злюбив оте задурманливе зілля і переконував людей не вживати його. Одного разу старий побачив, що навколо чужоземних купців, які розклали свій отруйних товар, збіглася юрба. Купці кричали:" Божественний лист! У ньому - засіб від усіх хвороб".
Підійшов мудрий старий і каже:
- Цей "божий лист" приносить людям і іншу користь: до хати курця не зайде злодій, його не вкусить собака, і він ніколи не постаріє.
Купці із задоволенням подивились на старого.
- Ти правий мудрий старий! - сказали вони, - Але звідки ти знаєш про такі чудові властивості "божественного листа"?
І старий пояснив:
- Злодій не прийде у хатину курця тому, що той буде багато грошей віддавати за тютюн, стане бідним, і в нього не буде чого красти. До того ж, через куріння він буде кахикати всю ніч, а злодій не заходить
у дім людини, яка не спить. Через декілька років куріння, людина заслабне, у неї почнуть болітиноги, і вона ходитиме з палицею. А який собака вкусить людину, в руці якої палиця? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, бо помре МОЛОДИМ...ВІДІЙШЛИ люди від купців..." Жаль не кожному з нас у житті зустрічається такий мудрий старий. .
Гриценко:
Ось там ми разом і хімією живемо. Але як же хімія без дослідів??
Ніяк ! А отже , наступна серія .
Серія 5: Досліди в хімії.

Хімія без дослідів важко уявити, а отже ми прицтавемо вам 3 досліди які ви можете зробили в себе дома , з допомогою батьків.
Дослід 1 :Вирожювання кристалу за допомогою солі.
Ми в кип’ячену воду добавляем солі , стільки щоб сіль все не могла розчіннятись( бо дуже багато її).
Процідили воду з сіллю.
І в мочили в неї нитку, і залишили на тиждень і ось результат.
Дослій 2 : Вулкан!
1.    Ми ромішуєм барвник з водою и вливаемо в наш вулкан.
2.    В кольорову воду добавляємо соду, і не жалкуєм її.
3.    Все хорошо перемішуем, і дуже швидко вливаєм оцтову кистоту.Вуаля!

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор