Хімічні квіти

Хімічні квіти - чудовий фокус для дітей. Ідея хімічного досліду така: паперові квіти бризкають різними «чарівними» розчинами і від цього вони змінюють своє забарвлення.

Опис досліду Хімічні квіти


Перший етап досліду Хімічні квіти робляться потай від дітей. Для початку потрібно змайструвати з зубочисток і паперу самі квіточки. Тут в принципі не важливо як вони будуть виглядати, головне щоб було схоже на квітку, а не на слона. Хоча слон, який міняє колір - це теж непогана ідея для веселого хімічного досліду :)
Наші готові квіти просочуємо розчином фенолфталеїну і підсушують. Фенолфталеїн купуємо в аптеці у вигляді таблеток. Аптекарям він відомий під назвою пурген Коштує копійки.

Поки квіти підсихають готуємо два «чарівних розчини». Перший - це звичайний 9% столовий оцет або розчин лимонної кислоти. Другий - розчин гідроксиду натрію (NaOH) або харчової соди NaНCO3. На відміну від гідроксиду натрію, харчова сода повністю безпечна, але квіти будуть не такі яскраві.

Тепер все готово для проведення досвілу. Беремо одну паперову квітку, обприскуємо з пульверизатора першим «чарівним» розчином (гідроксидом натрію). Квітка стає червоною! Потім обприскуємо цю ж квітку другим «чарівним» розчином - оцту. Квітка знову стає білою. Чудеса і чарівні перетворення відбулися!

Пояснення досвіду Хімічні квіти


Фенолфталеїн, яким ми просочили квіти, чудовий хімічний індикатор, тобто в різних середовищах він здатен змінювати свій колір. Обприскати квітка розчином гідроксиду натрію, ми отримуємо лужне середовище, в якому індикатор стає малиновим. Обприскати оцтом, ми нейтралізуємо луг оцтовою кислотою, в результаті чого середовище знову стає нейтральним і квітка повертає свій первозданний білий колір.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор