Використання ресурсів Google в навчальному процесі

Шість років тому, з'ясовуючи можливість використання студентами Інтернету для виконання домашніх завдань чи пошуку додаткової інформації, я проводила опитування серед першокурсників. На той момент біля 60% з них мали комп'ютер або ноутбук і лише в 40% був удома вихід в мережу Інтернет. На сьогодні ситуація змінилася: практично всі студенти мають необмежений доступ до Інтернету і досвід використання інтернет-ресурсів для навчання. Та й вчителі та викладачі все частіше самостійно створюють власні сайти чи блоги. 

Ресурси Google дозволяють:
  • зберігати інформацію та ділитися нею - Google Диск;
  • публікувати завдання для домашньої, самостійної роботи, списки літератури, інструкції, методичні вказівки - Google Документи;
  • створювати, розміщувати в мережі та переглядати електронні презентації - Google Презентації;
  • створювати опитування, тестові завдання, квести, анкети - Google Форми;
  • вести облік успішності, відвідування, виконання завдань - Google Таблиці;
  • розміщувати, зберігати, переглядати відео - YouTube.
У даній статті мова йтиме про створення викладачем вдасного освітнього простору у вигляді власного сайту чи блогу та переваги використання з ціює метою платформи Blogspot чи сервісу Google Сайти.

До їх переваг відносимо:

1. Безкоштовність

Безумовно, в Інтернеті є немало інших безкоштовних ресурсів, але більшість з них пропонують поряд з безкоштовним ще й платний варіант, який для володарів цих ресурсів є більш вигідним. Необхідність залучати користувачів до останнього спонукає власників цих ресурсів робити безкоштовний варіант значно гіршим, ніж він міг би бути, вводити для нього додаткові умови та обмеження.
Окрім того безкоштовність ресурсу багатомільярдної корпорації та невеликої компанії - це принципово різні речі. Google може дозволити собі утримувати збитковий ресурс для збереження іміджу, в надії на майбутній ріст, по інерції тощо. Для невеликої компаніі збитковість ресурсу означає його негайне закриття, як уже не раз було і буде.

2. Надійність

З безкоштовністю пов'язана іще одна перевага ресурсів Google - довговічність і надійність. Дуже багато освітніх сайтів мережі Інтернет на сьогодні закриті й не працюють, або перепрофільовані на якісь коммерційні сайти, інтернет магазини тощо. Ймовірно, власник ресурсу перестав ним цікавитися й оплачувати хостинг, і ресурс бесслідно зник, залишивши по собі лише згадку та посилання, а іноді копію у веб-архіві чи кеші пошуковика.

3. Відсутність реклами

Відомий інцидент, коли завідувач відділом освіти одного з регіонів Росії зайшовши на сайт зразкового дитячого садка був шокований рекламою засобів для посилення потенції, збільшення грудей, лікування папілом та бородавок тощо, якою такі багаті сайти, що працюють на платформі uCoz. Вплинути на зміст цієї реклами автор сайту не може, відключення реклами на сайті uCoz є платним. Відсутність реклами в безкоштовній версії Blogspot є дуже значною перевагою.

4. Безпечність

Ймовірно, що значну кількість проблем могла б вирішити державна освітня інтернет-платформа, яка об'єднала б усі освітні ресурси України. Проте одразу постає питання про можливу якість та безпечність такої платформи, пов'язану з вкладуваними в неї коштами, ефективністю управління та кваліфікацією спеціалістів, які над нею працюватимуть. За кожним з цих показників  Google має значну перевагу. Відомий випадок з електронним журналом шкіл м.Москва, який був зламаний школярами через кілька годин після його запуску. Учні отримали можливість переглядати не призначені для них дані, правити інформацію та входити в аккаунт іншого користувача. Безпекою Google займаються найкваліфікованіші спеціалісти, а програма пошуку багів стимулює користувачів шукати проблемні місця в сервісах Google не для хуліганських витівок, а для отримання щедрих виплат.

5. Простота й зручність користування

Викликають посмішку вислови про те, що користуватися ресурсами Google можуть лише програмісти. Їх створюють не для програмістів, чи викладачів інформатики, а для звичайних людей. І користуватися ними можуть звичайні люди без отримання другої вищої освіти в галузі програмування чи проходження відповідних курсів.

Створювати власний сайт чи блог приємно, а коли бачиш, що він приносить користь іншим, це радує й надихає.

Звісно, ведення освітньго блогу на платформі Blogspot має певні недоліки.

1. Blogspot не дуже популярна платформа, тут не так багато відвідувачів, як в інших соціальних мережах, і хоча пошуковик Google ранжирує її досить високо, що виявляється в значній кількості відвідувачів, зворотнього зв'язку з ними немає, а коментарі, які можна побачити в деяких блогах, часто нагадують обмін люб'язностями, а не конструктивне обговорення.

2. Все ж основна частина молоді користується соціальною мережею ВКонтакті, можливо, доречніше було б користуватися тим ресурсом, яким користуються студенти, а не запрошувати їх на незнайомий і не дуже зрозумілий та зручний для них сайт.

3. Сама платформа Blogspot, її оформлення виглядає застарілою, гарних шаблонів, призначених для навчальних блогів, знайти не вдалося, а намагання осучаснити дизайн показали, що це далеко не так просто й звучно реалізовано, як хотілось би.

4. Сторінки блогу завантажуються дуже й дуже повільно. Час завантаження сторінки блогу складає біля 7 секунд, що є неприпустимим. Причому пояснюється цей час не перевантаженістю сторінок сторонніми віджетами, чи прикрасами, самі бачите: оформлення блогу надзвичайно просте й лаконічне, а повільністю та застарілим кодом самої платформи, яка не відповідає сучасним вимогам.

5. Коли мова йде про надійність та довговічність блогів на Blogspot, не можна забувати, що не один проект Google був закритий. Тому жодних гарантій того, що цей блог залишиться назавжди, немає. А втратити те, в що вкладався час і сили не хотілось би.

 Презентація про використання  Google на занятті.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор