Де придбати хімічні реактиви - 2

 Першу частину цієї темі було викладено п'ять тижнів тому.  У ній йшла мова про пошук фірми, в якій можна було б придбати реактиви для навчального закладу. Сьогодні нарешті замовлені реактиви отримані.
Поділюся своїм досвідом придбання хімічних реактивів для навчального закладу. Думаю, він буде корисним багатьом моїм колегам, адже централізоване постачання хімічних реактивів для шкіл відійшло в минуле. Сьогодні кожен вчитель хімії виходить з положення як може і, на жаль, досить часто вчителі вимушені відмовлятися від проведення лабораторних дослідів, практичних робіт, навіть демонстраційних експериментів через відсутність хімічних реактивів. Основною проблемою при цьому вважається відсутність коштів, але навіть якщо кошти вдається знайти, залишається проблема як їх витрати безпечно і з найбільшою користю
План дій буде наступним:
1. Складаємо перелік реактивів та обладнання, які нам необхідні. Це найпростіше
2. Заходимо на сайт http://sfera.com.ua/ Тут є детальний каталог, де можна знайти практично все необхідне.
Зверніть увагу: якщо чогось необхідного в каталозі не знаходимо, це не означає, що реактив відсутній. Може бути ситуація, що реактив наявний, але в каталог не внесений.
3. Ціни на реактиви та наявність відсутніх в каталозі, але потрібних нам реактивів, уточнюємо у менеджерів: http://sfera.com.ua/kontakty
Зверніть увагу: ціни на сайті не актуальні, реальні ціни відрізняються від вказаних на сайті: іноді на 10-20%, іноді у 2-3 рази.
Менеджери відповідають дуже оперативно, у той же день через кілька годин.
4.  Отримавши актуальні ціни, рахуємо вартість усіх необхідних реактивів та узгоджуємо її з керівництвом навчального закладу.
5. Далі можливі два варіанти оплати: готівкою, або через рахунок навчального закладу.
Перший варіант значно простіший та набагато швидший. Сфера Сім добре працює з фізособами (а оплачуючи реактиви готівкою ви будете проходити саме як фізична особа) і все замовлене ви отримаєте через кілька днів після оплати.
Оплата через бухгалтерію значно складніша і триваліша. Бухгалтерія вимагає наступні документи:
1. Договір про надання послуг з мокрою печаткою.
2. Накладна
3. Специфікація
4. Рахунок
Всі ці документи менеджери можуть підготувати за 1-2 доби й вислати Новою Поштою. Документи висилаються у двох екземплярах: один залишається в навчальному закладі, другий повертається назад. Потім бухгалтерія відносить документи в казначейство й воно здійснює оплату. В нашому випадку це зайняло більше двох тижнів.
5. Після отримання оплати, менеджери мають отримати паперові копії документів, які раніше нам надсилали, і вже після їх отримання відправити замовлені реактиви.
У нашому випадку вони пішли нам назустріч і відправили реактиви раніше, так що прийшли вони вже через чотири дні після оплати.

Усі реактиви прийшли добре упаковані, згідно замовлення, з сертифікатами якості. Процес покупки реактивів зайняв у нас 5 тижнів. При цьому один тиждень зайняла робота фірми з продажу реактивів та Нової пошти, яка включила уточнення цін на реактиви, підготовку та пересилку документів на реактиви, пакування реактивів і пересилку їх Новою поштою. Решта 4 тижні працювала некваплива державна бюрократична машина, яка отримала готові документи, зареєструвала їх, та переказала кошти за реактиви.

Ціни на реактиви значно нижчі, ніж у інших інтернет-магазинах.
Для прикладу деякі отримані нами найнеобхідніші реактиви з вказаними цінами, актуальними на 07.04.2017 року


1
Амоній двохромовокислий чда 100г
35,00
2
Барiй хлористий 2-вод., чда 100г
25,00
3
Мідь вуглекисла основна, чда 1кг
285,00
4
Мідь (ІІ) оксид, чда 100г
70,00
5
Мідь сірчанокисла 5-вод., чда 100г
12,50
6
Натрій гідроксид хч Іспанія 100г
20,00
7
Сірчана кислота (40% водний розчин) 1л
16,58
8
Соляна кислота (12% водний розчин) хч 1л
50,00
9
Срібло азотнокисле, чда 10г
207,65
10
Фенолфталеїн, чда 100г
67,60
11
Цинк мет. гранули, чда 100г
27,60
 
Єдиний реактив, який довелося придбати в кількості більшій, ніж планували: малахіт, у якого фасування починалося з 1 кг. В іншому випадку ми брали б 500 г.
Мало взяли дихромату амонію - для ефектного досліду "вулкан" його потрібно 50 г, тобто 100 г реактиву вистачить лише для 2 ефектних дослідів, або 4 менш ефектних. Мало взяли мідного купоросу. Раніше ми його купували в магазинах товарів для саду й городу, де він входить до складу бордоської суміші. При цьому ціна його була вдвічі вища, а якість значно гірша, ніж в отриманого через інтернет. Дуже задоволені тим, що отримали кислоти. Фірма продає водні розчини кислот, які не є прекурсорами, і без проблем можуть використовуватися в навчальних закладах. Загалом, реактиви, яких має вистачити на рік роботи кабінету з проведенням усіх зазначених в програмі лабораторних робіт та демонстраційних експериментів, обійшлися нам в дві тисячі гривень. Очевидно, це є мінімальна сума, яка щороку необхідна для роботи кабінету хімії.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор