Хімія і лінгвістика


Хімії передувала алхімія. Якщо хімія як наука зародилася лише біля трьохсот років тому, в XVII—XVIII століттях, то алхімічний період продовжувався більш як два з половиною тисячоліття.




Мова алхімії була мовою метафор та дивних символів. Алхіміки не вважали за потрібне спілкуватися загальноприйнятою й зрозумілою мовою, навпаки, вони прагнули приховати свої знання та винаходи від сторонніх і для цього створили власну мову, таємничу та незрозумілу.


Загадковою виглядає рецептура, записана в алхімічних трактатах. Англійська алхімік Джордж Ріплі (XV століття) для того, щоб приготувати еліксир мудреців, пропонує розжарювати філософську ртуть, поки вона не перетвориться спочатку в зеленого, а потім в червоного лева.


Вченим XIX століття вдалося розгадати алегорії алхіміків. Що таке «лев, який поїдає сонце»? Це процес розчинення ртуттю золота. Розшифровано і рецепт Ріплі, в якому описана процедура отримання ацетону.

Сучасні назви не менш складні, проте значно більш зрозумілі. На малюнку зображена дезоксирибонуклеїнова кислота, названа так тому, що до її складу входить моносахарид дезоксирибоза.

 А це - адонизинтрифосфорна кислота - найважливіше джерело енергії живих організмів.

Нікотинаміддинуклеотидфосфат - найдовше слово в словниках української мови. Воно містить аж 34 літери.

 В словниках англійської мови, проте, є й значно довше слово. Це - повна назва ферменту триптофансинтетази, яка складається аж із 1913 літер.

 Проте в хімії є й значно довші слова, які не внесені у словник лише тому, що вони занадто довгі й вимовити їх неможливо. Одним з таких слів є повна назва білка тітину.

Це найдовший білок, структура якого на сьогодні повністю розшифрована. Він містить 34350 амінокислот, а назва його складається із 211 584 літер. Це - найдовше слово у світі.

Щоб повністю прочитати це слово російському журналісту Дмитру Голубовському знадобилося більше як три з половиною години - відео

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор