Реклама на сайті навчального закладу

Сучасний навчальний заклад, будь це дитячий садок чи школа, коледж чи університет, немислимий без власного веб-сайту. Через нього здійснюється інформування про важливі події в житті навчального закладу, зв'язок між усіма учасниками навчального процесу, майбутні абітурієнти знайомляться та обирають той заклад, у якому хотіли б навчатися. Тому гарний, інформативний, зрозумілий, доступний сайт є вагомою перевагою. Проте не завжди навчальні заклади цією перевагою користуються.

Ось як виглядає сайт однієї із шкіл мого міста:


Одне із доповнень браузера попереджує, що сайт є потенційно небезпечним. Для абсолютної більшості користувачів подібного попередження було б досить, щоб негайно закрити вкладку й не заходити більше на дану сторінку. Проте я вчиню інакше, й відключу дане доповнення, щоб все ж таки подивитися, що буде далі. Далі мене чекає двадцять секунд реклами, яка закриває більшу частину сторінки. Звісно, рекламу можна було б заблокувати доповненням для браузеру, проте навряд чи у всіх відвідувачів сайту встановлені блокувальники реклами.


Двадцять секунд пройшли, й з'явився хрестик, яким можна закрити відеорекламу. Проте краще не стало, тому що замість реклами по центру сторінки з'явилася рекламні блоки по бокам, менші за розмірами, проте значно неприємніші за змістом.


Вкрай негарно виглядає, коли частину поздоровлення до Дня української писемності та мови перекриває анімована реклама, що закликає "Поиграть с барышней", а розміщення поряд із відео з виконанням Державного гімну України реклами засобів посилення потенції, це майже блюзнірство.


Я переконана, що сайт навчального закладу не може виглядати таким чином. Дуже прикро, адже у цей сайт вкладено багато зусиль і часу.

При тому, що у даному конкретному випадку вирішити питання з рекламою можливо. Звісно, не кнопкою "отключить рекламу" яка лише пропонує завантажити та встановити іще один браузер. Щоб відключити рекламу необхідно скласти офіційний запит з печаткою школи та відправити його за вказаною в  інструкції адресою. Платформа, на якій розміщений даний сайт, дозволяє безкоштовно відключати рекламу на офіційних сайтах шкіл. Судячи з обговорення на форумі, дана можливість є актуальною і нею можна скористатися без проблем. У всякому разі, якшо мова йде про офіційний сайт школи.

Що стосується персональних сайтів учителів і викладачів, з ними ситуація дещо інша. Відключення реклами в них можливе, але здійснюється на розсуд адміністрації. Тобто рекламу можуть відключити, але можуть і не відключити.

Добре, що в даному випадку проблему можливо вирішити хоча б частково. Проте можуть бути й інші ситуації, коли розміщену на сайті рекламу не вдасться відключити безкоштовно. Більше того, ряд платформ забороняють видаляти створені сайти, тобто навіти вирішивши, що у такому вигляді, яким він є, сайт існувати не може, адміністрація не зможе ліквідувати його і на нього будуть заходити все нові й нові користувачі.

Відомий випадок, коли на сайті однієї з шкіл виявили рекламу ескорт-послуг. Прокуратура винесла попередження в адресу адміністрації навчального закладу. Відомий інший випадок, коли на сайті дитячого садка розмішувалася реклама інтимного змісту, й адміністрація дитсадка не змогла вигадати нічого іншого, як залишити цей сайт та створити новий. Проте користувачі з пошуковиків продовжували переходити на старий сайт, ліквідувати який не було змоги, тому що цього не дозволяла зробити платформа, на якій даний сайт розміщувався.

Тим, хто створює власні навчальні сайти, варто хоча б зрідка дивитися як вони виглядають без блокувальників реклами. Дуже важливо заздалегідь з'ясувати можливості тієї платформи, на якій сайти розміщуються. Доцільно розглянути всі можливості та обирати найкращий варіант. На мій погляд, оптимальним рішенням для розміщення персонального сайта учителя чи викладача є платформа blogger. Про переваги цієї платформи йшла мова в одній із попередніх статей  Використання ресурсів Google в навчальному процесі

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор