Створюємо електронний підручник за допомогою сервісу Google Sites

Дуже приємно бачити, що доданий учора запис Ресурси для створення електронних підручників на сьогодні вже має більше тисячі переглядів. Це свідчить, що дана тема є актуальною і цікавою для багатьох. У даному записі здійснювався аналіз кількох електронних підручників, на підставі якого був зроблений висновк, що на сьогодні найкращі можливості для самостійного створення педагогом власного електронного підручника надає сервіс Google Сайти
Девіз даного сервісу "Просто, швидко і красиво". І якщо з першими двома пунктами я повністю згодна, з останнім виникли проблеми, тому що зробити красиво поки що не вдається. Зате просто і швидко. Далі по пунктам.

На YouTube багато інструкцій по використанню даного сервісу. Я скористалася  відеоінструкцією Google сайт. Как создать сайт на Google, проте, думаю, можна було б використати і будь-яку іншу. Зауважу лише, що інструкції краще обирати нові, оскільки сервіс не так давно суттєво оновився.  На сторінці сервісу все ще присутнє запрошення повернутися до класичного інтерфейсу, воно актуальне для тих, хто давно користується даним сервісом і кому складно змінювати звички. Проте, звичайно, сайти слід створювати у новому інтерфейсі, оскільки. завдяки цьому вони будуть адаптивними й гарно працюватимуть на мобільних пристроях.

Якщо авторизований користувач заходить на сторінку  Google Сайти, йому пропонують створити свій сайт натиснувши на червоний плюс у правому нижньому кутку


Такий вигляд має перший екран створення сайту


Деякі моменти очевидні. заголовок слід надрукувати, зображення завантажити, тип заголовку вказати. Не зовсім очевидно, що для додавання тексту слід справа обрати Вставка - Текстове поле, а для додавання зображення Вставка - Загрузити, тому що пункт Вставка - Зображення не передбачає можливості додавання зображення з комп'ютера.

Переходимо до оформлення сайту, для цього відкриваємо вкладку Теми


Все, що на сьогодні пропонують оновлені  Google Сайти, - шість не дуже цікавих тем. Думаю, нові теми обов'язково мають з'явитися, але поки що маємо лише такий зовсім невеликий вибір. Тема визначає тип шрифту, базовий колір, особливості оформлення панелі навігації. Колір теми можна обирати з-поміж базових кольорів, також можна вказати власний колір. Кожна тема передбачає три типи шрифту. Обрати колір шрифту самостійно неможливо. Гарнітуру і розмір теж. 

На даний момент сайт виглядає не дуже презентабельно, але кращого поки що нічого придумати не вдається. Головна сторінка:


 Одна із внутрішніх сторінок:


Зауважу, що якщо в блозі цілком зручно писати запис одразу на сторінці блогу, де є можливість форматувати шрифт, зберегти чорновик, переглянути отриманий результат, то при створені сайту зручніше набирати текст у текстовому редакторі, причому не у Word, а в звичайному Блокноті, і вже готовий текст додавати в текстове поле сайту.

Отже, після першого дня знайомства, мій висновок про сервіс Google Sites звучить так: "Просто, швидко, але не дуже красиво".

Доповнено 26.07.2018 
Минуло два дні. Оформлення сайту вдалося значно покращити,  тепер він майже подобається


Також оформила кілька внутрішніх сторінок. Деякі моменти подобаються. Немає потреби визначати розмір зображення, воно автоматично підлаштовується під розмір екрану. Для вирівнювання зображення по центру досить його перетягнути. Так само перетягуванням можна змінювати взаємне положення блоків.
Мені навіть вдалося додати формулу, що для вебу є неординарним завданням. Для цього використовуємо функцію Вставка - Вбудувати - Додавання коду і у вікно, що відкривається, вписуємо html-код формули (звичайна таблицы з об'єднаними комірками). Додавання формули кодом, а не картинкою, знадобилося тому що зображення адаптується під розмір екрану і на великому екрані виглядає непропорційно великим.

Але певні проблеми залишилися.
Як говорила вище, гарнітура шрифту визначається вибором теми. Деякі із запропонованих розробниками шрифтів не підтримують кирилицю, тому і так небагатий вибір тем ще більше скорочується.
Неможливо додати відео або зображення всередину тексту.
Неможливо скопіювати блоки з однієї сторінки й перенести на іншу.
Залишається проблемою додавання контенту у фрейм. При зменшенні ширини екрану у фреймі з'являються дві полоси прокрутки - вертикальна і горизонтальна, і перегляд контенту стає майже неможливим, а зовнішній вигляд сторінки суттєво погіршується.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор