Коли будуть підручники



Очільниця Міністерства освіти запевняє, що підручники будуть тоді, "коли в цьому буде потреба", що в вересні підручники не потрібні, що відсутність підручників це навіть добре, оскільки вчитель на зможе запропонувати дітям читати текст підручника замість того, щоб використовувати нові активні методики.

На сайті Нової школи читаємо: "Останніми підручники отримають 10 класи – у вересні–жовтні. Тому, за словами Гриневич, до 1 вересня міністерство завантажить на свою платформу PDF-версії всіх підручників. Таким чином десятикласники зможуть користуватися електронними версіями книжок, поки школи не отримають друковані."

Для навчання електронна версія підручника гірше, ніж паперова. проте значно краще, ніж нічого. Підручники в електронному вигляді нам уже показали в травні місяці і були сподівання, що хай не в паперовому, але в електронному вигляді підручники у нас будуть. Але зараз підручника, який ми обрали, в електронному вигляді на сайті немає, користуватися нічим.

То куди ж поділися електронні версії підручників?
З цим запитанням я звернулася до ІМЗО, на сайті якого були розміщені електронні версії підручників.
Запитання моє стосувалося підручника з хімії для 10 класу рівня стандарту автором якого є Л.П.Величко.
Відповідь буда обнадійливою:

Вказаний   вами  підручник  давно  розміщений  в  електронній  бібліотеці
Інституту модернізації змісту освіти.
Знайти його можна в розділі "Підручники".
Пошукайте уважно, будь ласка.
 
Але підручник знайти не вдається. Мені радять шукати уважніше
 
Підручники викладені на сайті.
Ваша задача уважно подивитись на сайт, обрати предмет і знайти підручник. 
Прошу дати посилання на підручник, після чого надходить відповідь:

Підручника Величко Л.П. Хімія (рівень стандарту) - за державні кошти не видавався

Це дуже дивно. Підручник Людмило Петрівно Величко дійсно гарний, можливо, найкращий. Він ідеально відповідає програмі, має велику кількість вправ, написаний зрозумілою і доступною мовою. Якщо не видавати його, тоді які підручники видавати? Знаходжу в Інтернеті перелік надрукованих для Нової школи підручників і бачу, що жодного підручника з хімії та біології рівня стандарту для 10 класу там немає.

Знову звертаюся до ІМЗО із запитанням які підручники з хімії та біології рівня стандарту видавалися для 10 класу Нової школи. Спочатку мені дають посилання на той перелік підручників, який я вже бачила, а на моє запевнення, що жодного підручника з хімії чи біології рівня стандарту для 10 класу там немає відповідають:

Призупинено видання 9-х підручників: «Біологія (рівень стандарту)» - 4 од. та «Хімія (рівень стандарту)» - 5 од. у зв’язку з судовим позовом одного з видавництв


Власне все.
Підручників не буде. Ні паперових, ні електронних, ніяких.
Ось так і живемо.

Щоб не завершувати статтю негативом, все ж відзначу позитивні моменти
- можливість звернутися електронним листом до Міносвіти і отримати відповідь, хай не з першого разу, але все ж отримати; 
- наявність на сайті ІМЗО електронних версій підручників, хай не тих, які нам потрібні, але хоч якихось;
- підручники з хімії та біології все ж колись напевне будуть.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор