Урок-подорож по країні Хіміляндія

Ведуча: Доброго дня, дорогі діти! Сьогодні ви завітали на незвичайний урок, а на урок-подорож. Ми будемо з вами подорожувати на повітряній кулі по чарівній країні Хіміляндії. Але, щоб до неї якнайшвидше дібратися, ми повинні подолати деякі важкості та допомогти нашим друзям, яких ми зустрінемо по дорозі в країну. 




Ведуча: Першою нашою зупинкою є країна «Всезнайкіно»

                          

                            (зустріч з Всезнайком)

Всезнайко: Добридень, мої дорогі друзі. Як добре , що ви завітали в мою країну. Тут дуже цікаво і можна багато чого дізнатися! Але я дуже хочу дізнатися більше про неймовірно цікаву науку – хімію.

Ведуча: Добре , Всезнайко. Ми допоможемо тобі в цьому. Нам треба потрапити в країну королеви Хімії – Хіміляндію .

Всезнайко : Дякую вам! Але чи ваші дітки зможуть подолати з нами труднощі?

Ведуча: Звичайно! Вони дуже розумні!

Всезнайко: Дітки,  давайте я вас краще познайомлю з наукою Хімією. Ми підготували вам цікавинки.



1.) Канарки дуже чутливі до вмісту в повітрі метану. Цю особливість використовували в свій час шахтарі, які, спускаючись під землю, брали з собою клітку з канаркою. Якщо співу давно не було чути, значить слід було підніматися наверх якнайшвидше.

 2.) 1903 році французький хімік Едуард Бенедиктус ненавмисно впустив колбу, заповнену нітроцелюлозою . Скло тріснуло, але не розлетілося на дрібні шматочки. Зрозумівши, в чому справа, Бенедиктус виготовив перші лобові стекла сучасного типу, щоб зменшити кількість жертв автомобільних аварій.

 3.) Якщо ви думали , що залізо — міцне і надійне, ви помиляєтеся. Залізо, нагріте до 5000 градусів Цельсія, стає газоподібним.

4.) Срібло має бактерицидні властивості, тому сприяло швидкому загоєнню ран без нагноєнь.

5.) Наприклад, коли ми ріжемо цибулю і «плачемо» – то заслуга цих фіктивних емоцій належить саме сірці, яка вбирається в грунт, де росте цибуля.

6.) Йод відкрив в 1811 році французький хімік Б. Куртуа. Винуватцем відкриття був улюблений кіт Куртуа: він лежав на плечі хіміка, коли той працював в лабораторії. Бажаючи розважитися, кіт стрибнув на стіл і зіштовхнув на підлогу судини, які стояли поруч. В одній з них перебував спиртовий розчин золи морських водоростей, а в іншій – сірчана кислота. Після змішання рідин з’явилася хмара синьо-фіолетового пару, що було не чим іншим як йодом.

7.) У головному мозку людини за одну секунду відбувається 100 000 хімічних реакцій.

8.) Ртуть — не єдиний метал ,який перебуває в рідкому стані при кімнатній температурі. Галій( Ga ) у руках плавиться , цезій ( Cs ) і францій (Fr) також знаходяться в рідкому стані при кімнатній температурі.

9.) У Світовому океані в 1 т води міститься приблизно 7 мг золота. А загальна масса цього металу в водах океану становить 10 млрд. тонн.

10.) У кожному літрі морської води приблизно 25 грамів солі.

Ведуча: Наступна наша зупинка – країна Смакулькіно. 



                                   (виступ)
Ведуча: Дітки, а зараз ми знаходимось в країні Шиворот – Навиворот



                   (виступ двох братів із казки)
Ведуча: Наступна країна – Попелюшкіно.

Попелюшка: Доброго дня, діти! Я так поспішала на зустріч із вами, думала . що не встигну! Ах, скільки важкої роботи задала мені моя мачуха. Друзі, ви впізнали мене? (Попелюшка) Я хочу розповісти вам про зачення хімії в побуті. Тож уважненько слухайте. 



-         У побуті ми щоденно використовуємо продукти хімічної промисловості та зустрічаємося з їніми процесами. Це миття посуду, прання білизни, доглядання за меблями та підлогою, а також приготування їжі;

-         засоби особистої гігієни( мило, зубна паста);

-         засоби для чищення (порошки,аерозолі);

-         косметика.

Але всі ці хімікати можуть негативно впливати на здоров’я людини: Провокувати алергію, отруєння, проблеми із загальним станом здоров’я.

Тому треба знати хімію, щоб зберегти себе в здоровому тілі!

Ведуча: Ось ми і наближаємося до країни Незнайкіно.


                              ( виступ Незнайки)

Ведуча: Ну ось ми разом з вами дітки дібралися до чарівної країни Хіміляндії.

Ведуча Хіміляндії: Сьогодні ми з вами побуваємо у царстві доброї чарівниці Хімії.
У великому царстві, жила-була добра чарівниця. Вона дуже любить людей і тому робить для них багато добрих справ: дарує їм гарний і міцний одяг, щоб люди не тремтіли від лютих морозів Снігової королеви, щедро обдаровує лю¬дей світлом і теплом, захищає їх від злої Баби-Яги - хвороби. Люди не знають ще, яку подяку скласти їй за всі ті добрі справи, які робить ця чарівниця, і тому не раз запитують, як вони можуть їй віддячити. Хімія посміхається і відповідає їм, що їй нічого не потрібно від людей, тільки щоб вони навчилися користуватися її дарами правильно - інакше її чари принесуть шкоду всьому людству...
Хімія живе у своєму загадковому палаці, оточеному вірними слугами - хімічними реакціями.

Хімія: Доброго дня, мої шановні гості! Мені дуже приємно бачити вас у своєму чарівному палаці найцікавішої науки – хімії!

Давайте проведемо з вами цікаву вікторину! 



                                Вікторина
1.
Який елемент можна розплавити у руці? (Цезій, його температура плавлення — 28,5°С)

2. Найтитулованіша сім’я хіміків. ( Кюрі)

3. Його відкриття дозволило замінити «пудинг із родзинками» на планетарну модель. (Резерфорд)

4. Більшість людей вважає , що ця речовина належить до класу спиртів . але насправді є продуктом тримеризації альдегіду. ( сухий спирт).

5. Більшість домогосподарок вважає , що додавання цієї речовини у воду сприяє її кипінню .( кухонна сіль).

Ведуча Хіміляндії: Бачиш, Хімія, які в нас розумні діти!

Хімія: Так!

Ведуча Хіміляндії: А зараз ми проведемо міні-турнір «Кращий хімік». Ваше завдання додати до назв які я вам назву частинки із букв, щоб утворилася назва хімічного елементу.

­     • ... міста Рубай США додати три літери, На кінці слова ви отримаєте назву хімічного елемента, який є у фотоелементах, лампах денного світла. (Рубідій.)

• ... міста Сірці у Греції додати три літери , на кінці слова ви отримаєте назву хімічного елемента, який алхіміки вважали пов'язаним з Місяцем. (Срібло.)

• ... річки Фрай, яка протікає у Південно-Східній Азії, три літери на середині слова,  ви отримаєте назву хімічного елемента, який виділений французькою дослідницею М.Порей й названо в честь її батьківщини .(Францій.)

•... річки Цін, яка протікає у Палестині, тільки одну букву наприкінці слова,  ви дізнаєтеся назву хімічного елемента, що входить у склад латуні. (Цинк.)

• ... міста Бай в Східному Казахстані дві літери всередині слова ви отримаєте назву хімічного елемента, якій використовують у виробництві фарб, скла. (Барій.)

• ... міста Галі у дві літери: одну у середині слова, іншу наприкінці слова ви отримаєте хімічний елемент, назву якому дав француз, спадкоємець давніх галлів Л. де Буабодран. (Галлій.)
 
Ведуча Хіміляндії:  Молодці дітки.  Ви справилися з усіма завданнями! Допомогли нам дібратися до цієї дивовижної країни Хіміляндії! 







Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор