Як підготуватися до ЗНО з хімії

Щоб бути успішною людиною, я не тільки вчуся на власних помилках, а ще й постійно повторюю вивчене
Iз цьогорічних творів ЗНО
Коли про новий інтегрований курс Природничі науки для старших класів говорять, що він призначений для учнів, для яких природничі предмети не є профільними, це слід розуміти так, що учні, які досконало опанували даний курс, ЗНО з жодного з предметів природничого профілю гарантовано здати не зможуть. Поте й учні, які вивчали хімію на рівні стандарту, хімію як слід не здадуть. Те, що завдання ЗНО виходять за межі діючої програми, було відомо давно. Проте на сьогодні вони повністю не відповідають діючій програмі. З 52 цьогорічних питань ЗНО з хімії заледве знайдеться одне чи два, які вивчаються в школі саме в тому вигляді, в якому вони були задані. Решта або спираючись на діючу програму, для вирішення вимагають також додаткових знань і відомостей, які у школі не розглядаються, або повністю виходять за межі програми. 

Про бали ЗНО

Якщо подивитися на цьогорічні результати, може здатися, що все не так погано: ЗНО з хімії успішно здали 89,5% випускників. Але що то значить "успішно", якщо цього року поріг тесту ЗНО з хімії склав 15 тестових балів з 80 можливих.
Давайте поглянемо, що означає 15 балів з 80.
Усього в цьому році в ЗНО з хімії було 52 завдання.
Завдання 1-36 передбачають вибір однієї правильної відповіді з чотирьох.
За теорією ймовірності, ставлячи позначки у бланку навмання, отримаємо 25% правильних відповідей, тобто 9 балів.
Завдання 37-42 на визначення логічної пари: чотирьом варіантам з лівої колонки потрібно дібрати відповідність з п'яти варіантів правої колонки. За кожний правильний вибір нараховується один бал, за шість запитань можна отримати 24 бали, ймовірність правильної відповіді 20%, тобто обираючи випадково маємо 24×0.2 = 4,8 ≈ 5 балів
Завдання 43-52 — задачі. Досить складні задачі. Хоча це не має особливого значення прості вони чи складні, оскільки в програмі 10-11 класів розрахункові задачі з хімії відсутні взагалі. Тобто, без додаткової самостійної підготовки шанси виконати хоча б одну задачу мінімальні. За кожну правильно розв'язану задачу можна отримати 2 бали. Тут очевидна невідповідність, попередні завдання були значно простіші, і оцінювалися максимум в чотири бали, тому за задачі логічно будо б передбачити принаймні таку ж кількість балів. Тим більше, що на відміну від попередніх тестів, правильну відповідь на задачу вгадати неможливо. Створюється враження, що розробники тестів свідомо занизили кількість балів за задачі, бо інакше різниця між максимально можливим і прохідним балом була б значно більшою.
Як би там не було, але генератор випадкових чисел. який обирає відповіді навмання, набрав би 9 + 5 = 14 балів. А прохідний бал — 15. Таким чином, все, що вимагається від випускника, для того, щоб успішно здати ЗНО з хімії, — випадково обирати довільні відповіді і знати відповідь хоча б на одне-єдине запитання, щоб трішечки вийти за межі випадкового розподілу.
До речі, знаєте, скільки балів ЗНО отримає випускник за 15 набраних тестових балів з 80 можливих? Не дивуйтеся, але 100. 80 тестових балів — це 200 балів ЗНО, а 15 тестових балів — 100. А ті, хто отримають не 15, а 18 або навіть 19 балів матимуть 108-110 балів ЗНО і пройдуть у педагогічні ВНЗ на бюджетну основу. Але в медичні ВНЗ мінімальний прохідний бал з хімії — 150, а це 43 тестові бали з 80. Ледь більше половини, але й вони для багатьох абітурієнтів стали непереборним бар'єром, який завадив їм здійснити свою мрію.

Як готуватися до ЗНО

Самостійно. Школа, шкільна програма, шкільний вчитель вам не допоможуть. Отримані в школі бали ніяк не підвищать ваш шанс здати ЗНО. А самостійно отримані знання підвищать. У 9 класі програма з хімії закінчується. Це називається "концентрична побудова навчального курсу". У старших класах почнеться друге коло, яке мало б поглиблювати вивчене в основній школі, але фактично здебільшого зводиться до повторення. Так от, якщо ви закінчили 9 класів, все, чому вас мали навчити з хімії, знаєте хоча б оглядово. Далі йдете на сайт ЗНО онлайн і вирішуєте тести з хімії. Ваша задача на даному етапі не вирішити тести якнайкраще, а зрозуміти що ви знаєте, а що — ні. Тому всі запитання, коли ви сумнівалися у відповіді, або змушені були вгадувати, а не обирати напевне — це привід для того, щоб виписати дане завдання і спробувати зрозуміти, чому воно вирішується так, а не інакше. За допомогою можна підходити до шкільного вчителя, як правило, він охоче допоможе з відповіддю і поясненням незрозумілих запитань. Звісно, якщо сам знатиме відповідь на них.


Учителі пишуть ЗНО

Можливо, ви звернули увагу на  суперечки, які вже два роки точаться в засобах мас-медіа з приводу ініціативи — проводити ЗНО не лише для учнів, але й для педагогів. Такі експерименти за власною ініціативою проводять відділи освіти Чернігова і Буковини. Результати невтішні.
Вчительське ЗНО-2017 на Буковині показало, що лише 56 педагогів або 15% знають свій предмет на відмінно. Тих, хто здав ЗНО на задовільно, більше третини. Сім педагогів здати учнівське ЗНО зі свого предмету не змогли взагалі. Детальніше про результати розповідається на сайті Чернівецької облдержадміністрації. 

Такі результати тестування обурили вчителів, які стверджують. що проведення ЗНО для вчителів і оприлюднення результатів "принижує педагогів".


Мій результат 


З цікавості пройшла шкільне ЗНО.  78 тестових балів з 80 можливих мене цілком влаштовують. Одна помилка суто через неуважність, друга також через неуважність. але цікава, коли відповідь обрана з точністю до навпаки. Такі помилки досить часто зустрічаються і навіть описані в психології. Стверджується, що мозок погано сприймає частку "не". Тому, коли чує "не хвилюйтеся" починає хвилюватися, коли чує "не панікуйте" — панікувати.

Підготовка до ЗНО онлайн
 
Інтернет кожному з нас надає багато можливостей для самоосвіти. На YouTube є значна кількість відео з розбором завдань ЗНО. Особливо мені сподобався відеоканал "Хімія. ЗНО", який веде Оксана Кривошей 




Чиста красива мелодійна українська мова, зрозуміле детальне пояснення до кожного завдання, зосередження уваги на складних моментах. Дуже раджу цей канал не лише тим, хто готується до ЗНО, а кожному, хто прагне добре знати і розуміти хімію.


Було б гарно спочатку самостійно спробувати виконати тести ЗНО на сайті ЗНО Онлайн, а потім переглянути відео з поясненнями до них


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор