Що таке веб-квест

Хто з нас не захоплювався грою, не пам'ятає як це цікаво й хвилюче? Хто не мріяв про навчання, таке ж цікаве як гра?
Квест - пригодницька гра, яка вимагає від гравця вирішення інтелектуальних задач для проходження по сюжету. Квести були одними з перших комп'ютерних ігор - вони не вимагали значних апаратних ресурсів, але приковували увагу гравця й спонукали його годинами просиджувати за грою намагаючись пройти складні випробування.
Веб-квест сприяє пошуку Інтернет інформації, розвитку мислення учнів на стадії аналізу, узагальнення та оцінки інформації, розвитку комп'ютерних навичок учнів і підвищенню їх словникового запасу, заохочення учнів навчається незалежно від учителя. Так як багато підлітків в захваті від комп'ютера Веб-квест також є захоплюючим методом навчання. Веб-квест від англійського "webquest" - «Інтернет пошук» - найскладніший тип навчальних Інтернет-матеріалів.
Гарно звучить, чи не так?
Проте давайте поглянемо на існуючі веб-квести й спробуємо оцінити  їх з точки зору учнів і студентів.
Перегляньте посилання на кілька веб-квестів. Панель навігації по квесту зліва вгорі:
 Складається враження, що нас ошукали, що за красивою модною назвою приховуються звичайні повідомлення та презентації. Де гра? Де інтерес, захоплення, цікавість? Це нудно й образливо, як ніби тобі запропонували погратися, а потім дали читати підручник і сказали, що це і є обіцяна гра.

Чи може бути інакше?
Ймовірно, так.
Проте для цього в квесті має бути значно менше формалізму й набагато більше фантазії й вигадки.

Погляньте на цей квест по фізиці. Незважаючи на те, що під іменем веб-квесту приховуються звичайні тестові завдання, але незвичайна й оригінальна форма їх подачі викликає інтерес.


Веб-квест Не нудна інформатика використовує Google Презентації для вступних діалогів головних героїв, Google Форми для перевірки завдань, відео з YouTube для проведення невеликого відеоуроку, гра, у якій діти виконують малюнок піском. Цікаво? Без сумніву. Можна зробити краще? Напевно, що так.

Підводячи підсумки. Веб-квест має бути цікавою, захоплюючою пригодою, проходячи яку учні та студенти вирішують інтелектуальні завдання та отримують нові знання. Створення вею-квестів доступне кожному, провідним чинником тут є не навички програмування, а інтерес та бажання створювати щось нове, незвичайне, цікаве.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор