Хімічний дослід Світлофор

Сьогодні ми проведемо цікавий і дуже красивий хімічний досвід під назвою Світлофор. Цей експеримент можна сміливо віднести до кращих хімічних фокусів для дітей. Але для того щоб все вийшло, спочатку слід вивчити трохи теорії.

Індигокармін


Головною діючою речовиною в хімічному досліді Світлофор є індігокармін. Індигокармін застосовують як харчовий барвник у виробництві напоїв, випічки та інших солодощів, яким потрібно надати синій колір. Індигокармін навіть зареєстрований як харчова добавка Е132 або індиготин.


Також індігокармін використовується в медицині і в хімії як реагент з цікавими властивостями. Наприклад, його здатність служити індикатором ми використовуємо проводячи хімічний дослід Світлофор.

Як провести хімічний дослід Світлофор


Для проведення хімічного досліду Світлофор нам знадобляться:
  •     індігокармін,
  •     глюкоза,
  •     каустична сода,
  •     гаряча вода,
  •     2 склянки,
  •     захисні рукавички.
Зверніть увагу, що для цього досліду ми обов'язково повинні використовувати рукавички. По-перше, можна забруднити руки індигокарміном, а по-друге, каустична сода (гідроксид натрію) дуже сильний луг здатний нанести хімічний опік.

Для початку в одній скляній посудині розчиннимо 4 таблетки глюкози в невеликій кількості гарячої води. 4 таблетки це 2 грами. Доливають до розчину глюкози розчин близько 10 мг каустичної соди. Отримали лужний розчин глюкози. Відставляємо його поки в сторону. У другій посудині розчиняємо трохи індигокарміну. Виходить синій розчин. Тепер обережно вливаємо в синій розчин лужний розчин глюкози. Рідина змінить колір на зелений. Це синій індігокармін окислюється киснем повітря, тому що рідина насичується цим газом при переливанні.

Поступово зелений розчин буде ставати червоним, а потім жовтим. Дійсно, як світлофор! Якщо жовтий розчин різко струснути, то він знову стане зеленим, тому що рідина наситить кисень. І так далі, до тих пір поки не набридне.

Подивіться цей чудовий дослід на відео, щоб оцінити його видовищність і обов'язково проведіть



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор