Алкоголь - ворог №1


Злодій, який краде розум, - так з давніх часів називають алкоголь. Людина не знала алкоголю довгі сотні тисяч років. У давній Русі алкоголь уживали рідко. Лише на великі свята варили медовуху або пиво, міцність яких не перевищувала 5-10 градусів. Чарка пускалась по колу. Кожен чоловік мусив відпити з неї кілька ковтків. Зазвичай, у будні ніяких спиртних напоїв люди не вживали, і пияцтво вважалося ганьбою та гріхом. Звичай пити з однієї чарки символізував повну довіру один до одного.

Англійський поет Роберт Берн із сарказмом перелічує «приводи» для пияцтва:
Для пьянства есть такие поводы:
Поминки, праздник, встреча, проводы,
Мороз, охота, Новый Год,
Женитьба, новоселье, грусть,
Успех, награда, новый чин
И просто пьянство без причин.

Люди вживають алкоголь протягом багатьох століть. До Різдва Христового греки та римляни пили вино. Також германським племенам був добре знайомий процес бродіння. Людство з давніх-давен знало про шкідливі наслідки зловживання алкоголем і робило спроби поставити перешкоди на його шляху. У Стародавньому Китаї було видано наказ, який забороняв уживання спиртних напоїв. У Стародавній Спарті навмисно споювали рабів і показували їх хлопчикам. На їхньому прикладі вихователі намагалися прищепити юнакам відразу до пияцтва. У Стародавній Індії жорстоко карали жінок, які вживали спиртні напої. Першу пляшку горілки виготовив Араб Рагез у 860 році. Не виключено, що саме через це Мухаммед, засновник ісламу, заборонив уживання спиртних напоїв. Ця заборона ввійшла у звід мусульманських законів - Коран (ІІІ ст.). З того часу у мусульманських країнах алкоголь не вживають протягом 12 сторіччя, а порушників – п’яниць жорстоко карають. В епоху Середньовіччя в Західній Европі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом змішування вина з іншими цукристими рідинами, що бродять. Відповідно до легенди вперше цю операцію здійснив італійський чернець, алхімік Валентіус. З тих часів міцні алкогольні напої поширилися по всіх країнах світу. Якийсь час і в Росії пияцтво переслідувалося державою. За часів правління Петра І п’яницям, які потрапили до в’язниці, вішали на шию важку чавунну медаль з написом «За пияцтво».

Сьогодні можна стверджувати, що в нашій країні, як це не прикро, склалася своєрідна «питейна процедура», без якої не відбувається жодна більш-менш знаменна подія. Народилася дитина -п’ють за здоров’я, проводжають людину із життя - за упокій. Особисті речі, які щойно купили, і ті «обмивають». Це негативне явище, через яке значно зріс рівень вживання алкоголю, і як наслідок, збільшилася кількість людей, хворих на алкоголізм.В Україні щороку через алкоголь помирають 40 тисяч людей. Це близько 8 тисяч отруєнь алкоголем, 8 тисяч – кардіопатій і решта – це всі інші захворювання, а також нещасні випадки, які трапляються через вживання алкоголю: куріння в ліжку в нетверезому стані, ДТП тощо.
На сьогодні 40 % дітей ( від 14 до 18 років) «вже причастились» до алкоголю, при тому, що існує заборона на продаж алкоголю неповнолітнім.
Щороку фіксується близько 25 – 30% випадків дитячої патології новонароджених, частою причиною чого є вживання алкоголю мамою або татом.
30% чоловіків у віковій групі від 25 – 50 років залежні від алкоголю.
В Україні протягом 20 років близько 55% всіх вбивств скоюються в стані алкогольного сп’яніння.Кількість аварій, які трапилися з вини нетверезих водіїв легкових автомобілів, збільшилося у порівнянні з 1991 роком в 2,1 рази, у порівнянні з 2002 роком в 5,5 раз!
Таким чином, в той час, коли виробники алкоголю нарощують виробництво, український народ стрімко гине та вироджується.

Алкоголізм - соціальне лихо, несумісне з принципами моралі. Він згубно впливає на виховання дітей, руйнує сім’ї. Внаслідок зловживання алкоголем у людини розвивається грубість, егоїзм, розбещеність. П’яниці втрачають людське обличчя, стають порушниками закону і громадського порядку. Спиртне руйнує здоров’я, позбавляє людину волі, калічить, веде до розвитку злочинності і деградації особистості. Алкоголь обов’язково забирає здоров’я, душу, розум.
Цінуйте життя! Воно дається лише раз. Хто не цінує життя, той не заслуговує на нього» (Леонардо да Вінчі).
Звабити людину алкоголем – найпростіший спосіб відняти у нього можливість замислитися над своїм розвитком, не кажучи вже про досягнення в ньому нових, неперевершених результатів. Це найпростіший засіб запустити механізм деградації не тільки окремої особистості, але й всього суспільства в цілому.

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор