Єгипетське мистецтво чи хамове ремесло?

Навряд чи вдасться точно встановити, коли виникло слово «хімія» та який сенс у нього спочатку вкладався. Чимало науковців, які вивчали історію хімії пропонували свої гіпотези, проте єдина думка так і не сформувалася. Терміни «хімія», «хімік» міцно увійшли в наукову літературу, монографії та підручники вже з початку XVII ст. На різних європейських мовах слово «хімія» має подібне звучання: chemistry — англійською, Chemie — німецькою, chimie — французькою, chimica — італійською, quimica — іспанською та португальською, kemi — шведською та данською, і навіть на турецькому хімія — kimya. 



 Слово «хімія» співзвучно деяким словами давньогрецької мови. Наприклад, «Химос», або «хюмос», означало «сік»; ця назва зустрічається в рукописах, що містять відомості з медицини та фармації. «Хима», або «хюма», перекладається як «лиття». Чи не резонно припустити, що початкова «хімія» була «мистецтвом лиття та плавки металів»? А ось «хімевсіс» означає «змішування» — необхідна операція у багатьох хімічних процесах. 
Інші дослідники батьківщиною поняття «хімія» вважали стародавній Єгипет. Слово «хёмі» («хюмі») вживалося як найменування самої країни і, крім того, позначало чорнозем — ґрунт, що містить родючий нільський мул. (Цікаво, що схоже слово «гумус» в латинській мові означає «ґрунт».)

Проте є й інша теорія походження цього слова: казкова й загадкова. Зверніть увагу: всі слова, якими різні народи називають хімію, містять корінь «Хем» або «Хім». Чи не послужить цей факт вихідним пунктом у спробах знайти ключ до пояснення походження терміну «хімія»?
Термін «хімія» («хемія») вперше згадується у трактаті Зосимуса – єгипетського грека з міста Панополіса (бл. 400 р. н.е.). До наших днів цей твір, що налічує 28 книжок, дійшов неповністю. У ньому Зосимус розповідає, що «хімії», або «священного таємного мистецтва», людей навчили демони, які зійшли  на землю з небес. Першу книжку – чорну магію, згідно із Зосимусом, де описувалися прийоми «таємного мистецтва», викрав у праотця Ноя проклятий ним син Хам і продав її єгипетським жерцям. Отже, від Хама і бере нібито початок хімія, яка у вільному перекладі означає не що інше, як... хамове ремесло.


Про демонів також варто поговорити докладніше. Їх візити повязуються з давніми містами, Содомом і Гоморрою, які згодом були вщень зруйновані  внаслідок катаклізму, опис якого дещо нагадує ядерний вибух: сліпучий вибух, дощ із вогню та сірки, руйнівна вибухова хвиля, грунт, що перетворився на безплідну пустелю. 
Книга - єдине, що лишилося після візиту пришельців. Саме її  взяв із собою Хам, коли під покровом ночі таємно тікав разом із своєю дружиною, рятуючись від гніву праведного старця Ноя. Згодом ця книга виплила в Давньму Єгипті і стала одним із джерел могутності та таємних знань єгипетських жреців, які, напевне, були найдавнишіми хіміками в історії людства.





Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор