На службі людям. Міні-хрестоматія з хімії

У посібнику вміщені невеликі оповідання, які дозволяють створити в учнів цілісне уявлення про хімію, її взаємозв’язки з різними галузями знань та сферами життя людини. Хімічні знання подані в загальнокультурному контексті, висвітлена їх цивілізаційна місія, роль у розвитку й існуванні людського суспільства.
Видання розраховане на учнів середнього шкільного віку, може використовуватися як посібник для позакласного читання з природознавства та як додатковий матеріал при вивченні тем «Хімія – природнича наука. Хімія в навколишньому світі. Короткі відомості з історії хімії.» у сьомому класі
 
Коли первісна людина розвела перше багаття, вона й гадки не мала, що перед нею – хімічне явище.
Але це вогнище зігріло її холодними ночами, допомогло приготувати їжу, врятуватися від хижих тварин і в кінці кінців вижити, щоб замислитись над загадками світобудови.





Зуби і травна система людини в цілому встигли пристосуватися до вживання  приготованої на вогнищі їжі, перш ніж вона зуміла пояснити: чому смажене м’ясо і випечений хліб не лише смачніші, але й поживніші, ніж сирі. Виявляється, що більш    повному засвоєнню поживних речовин сприяє частковий розклад  крохмалю та білків, який починається при термічній обробці продуктів, а закінчується в органах травлення.




Перший глиняний глечик, напевне, потрапив у полум’я випадково. Але неважко уявити здивування, а потім і радість первісної людини, яка виявила, що виріб не лише не зіпсувався, а навпаки став більш міцним і вже не розмокає у воді. В такому посуді можна було закип’ятити чай або зварити перший в історії людства суп.








 
Цей незграбний глечик став першим  в ряду виробів, куди поряд з ним входять і будівельна цегла, і витончений фарфор, і керамічні деталі, без яких не буде працювати ні електронний мікроскоп, ні комп’ютер останнього покоління. 




 Переглянити. Скачати.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор