Інформаційні ресурси з хімії


1. Хронологія великих хімічних відкриттів: http://www.alhimik.ru/hist/hist01.html
Історія розвитку хімії від 2500 р. до н.е. по сьогоднішній день.
2. Алхімія і алхіміки: http://www.alhimik.ru/hist/alchim01.html
Нариси та історії з життя алхіміків. Філософський камінь і універсальний розчинник, спроби трансмутації металів з метою отримання золота. Автор – професор Стьопін Б.Д.

3. Загальна історія хімії. Виникнення і розвиток хімії з найдавніших часів до XVII століття: http://grokhovs.chat.ru/chemhist.html
Загальна історія хімії. Виникнення і розвиток хімії з найдавніших часів до XVII століття. Витоки хімічних знань, виникнення хімічних ремесел, метали і сплави давнину.
4. Галерея алхімічних символів: http://alchemy.narod.ru/galerea.htm   
Історія хімії.
5. Великі хіміки. Хімічні ремесла: http://www.chem.msu.su/zorkii/istkhim/materials.htm
Навчальні матеріали з курсу «Історія і методологія хімії» (хімфак МДУ)
6. Кунсткамера: Великі хіміки: http://www.alhimik.ru/great/great0.html
Короткі нариси, присвячені життю і діяльності видатних вчених хіміків. Портрети вчених
7. Науково-популярний проект «Елементи»: http://elementy.ru/
Проект «Елементи» стартував у 2005 році.
Цілі проекту:
формування образу науки як однієї з привабливих форм людської діяльності;
- популяризація наукового підходу до навколишньої дійсності;
- поширення наукових знань в сучасній і доступній формі;
- прояв «людського обличчя» наукового світу: «знайомство» як з видатними вченими минулого, так і з людьми, що відіграють визначну роль в сучасній науці.
Рубрики: «Новини науки», «Наука в обличчях», «Науковий календар», «Наука і право», «Анонси науково-популярних журналів».
8. Російський хімічний портал Chemport.ru: http://www.chemport.ru/
Хімічний портал, який містить велику кількість посилань на російські і закордонні хімічні ресурси. Форум хіміків, довідник з хімії, дошка оголошень і вакансії. Хімічний довідник.
9. Element Displays: http://www.element-collection.com/index.html
Чудова колекція фотографій, інсталяцій, набори експонатів, книги, листівки про періодичної таблиці елементів.
10. Основи хімії. Освітній сайт для школярів і студентів: http://www.hemi.nsu.ru/
Освітній сайт створений А.В. Мануйловим, доцентом кафедри органічної хімії Новосибірського державного університету. В основу сайту покладений експериментальний підручник для 8 і 11 класів середньої школи.
11. «Загальна хімія онлайн» (General Chemistry Online):
http://antoine.frostburg.edu/chem/senese/101/index.shtml
Гігантський універсальний довідник, безліч відомостей про речовинах і реакціях, правила розрахунків і законах. Справжнє джерело інформації для всіх – від студентів до професіоналів. На англійській мові.
12. Дерев’яна Періодична система http://www.theodoregray.com/PeriodicTable/
Цей сайт – справжня таблиця Менделєєва «живцем», розміщені зразки елементів – від ампули зі скандієм до маленького злитка золота. Пізнавально й захоплююче не менше, ніж розглядання яких-небудь скарбів корони. Найцікавіше – тут можна замовити власну аналогічну колекцію – з дерев’яною «таблицею» і майже таким же повним, як у автора сайту, набором «скарбів». Всього тут – 873 зразка для 109 елементів, 60 мінералів, 13 оповідань, 284 анімацій, 39 відеофрагментів, 56 звукових доріжок. На англійській мові.
13. Як це працює? Точка зору хіміка. http://chemcases.com/
Сайт називається «Chemistry of How Things Work» і являє собою екскурс в хімію, навколишнє нас всюди. Тут є розповіді про історію відкриття і застосування різних ліків, розчинників, харчових продуктів, каучуку та інших речовин і композицій, з якими ми стикаємося щодня. На англійській мові.
14.Хімія і життя: http://www.hij.ru/
Інтернет-версія популярного журналу «Хімія і життя». Цікаві науково-популярні статті, новини науки, конкурси, та багато іншого
15. Наукова мережа http://www.nature.web.ru
Інформаційна система, націлена на полегшення доступу до наукової, науково-популярної та освітньої інформації, і на стимулювання обміну знаннями між професійними учасниками наукового і освітнього процесів, що спирається на сучасні інтернет-технології. Мережа складається з інформаційних ресурсів, об’єднаних спільними принципами редакційної та технологічної політики, і складових логічно єдину базу знань.
16. Періодична система з Роттердама http://www.lenntech.com/periodic/periodic-chart.htm
Відрізняється тим, що включені екологічні відомості про елементи і їх з’єднаннях, наприклад: алюміній, платина. Все це – на п’яти європейських мовах.
17. «Задачник» http://tasks.ceemat.ru/
Даний проект – книга-задачник, де можна знайти завдання з різних олімпіад і турнірів з хімії та математики. Задачник – проект Костромського Центру додаткової освіти обдарованих школярів (ЦДООШ).
Це сайт про Теорії рішення винахідницьких задач (ТРВЗ). Сайт призначений як для новачків, так і для професіоналів ТРВЗ. Мета проекту полягає в тому, щоб познайомити людей з ТРВЗ, і що головне – допомогти навчитися техніці вирішення творчих завдань в різних областях людського знання. Спочатку – прості задачі, потім – складніше. І в цьому нам допоможуть творчі завдання, зібрані у величезній кількості на нашому сайті на різні теми (біологія, фізика, хімія, бізнес, реклама, техніка, казкові, фантастичні та н.), а також різні форуми, статті, книги, конкурси.
19. Сайт Самарського Державного університету http://www.chemistry.ssu.samara.ru/
Електронний підручник «Органічна хімія» є частиною комплексу навчально-методичних матеріалів з органічної хімії. Навчальна робота з електронним підручником орієнтована на самостійну пізнавальну діяльність учнів. Високий навчальний потенціал підручника визначається зручним представленням теоретичного матеріалу у вигляді гіпертексту, наявністю великої кількості графічних ілюстрацій, анімацій і віртуальних моделей. Кожна частина підручника підкріплена контрольними питаннями та вправами для активізації, осмислення і закріплення теорії. Курс був використаний в реальному навчальному процесі. В окрему частину зібрані завдання для формування та розвитку практичних умінь і навичок.
20. Сторінка Хімічного Факультету МГУ http://www.chem.msu.su/
Велика електронна бібліотека з хімії: журнали, бази даних, книги, підручники, задачники, словники, лекції. А також цікава інформація про хімічні елементи – їх відкритті та походження їхніх назв.
21. Алхімік http://www.alhimik.ru/
На сторінках сайту знайдуть для себе багато корисної інформації не тільки учні та студенти, а й вчителі та просто користувачі, що цікавляться новинами хімії.
22. Сайт газети «Перше вересня» http://www.1september.ru/
Тут можна ознайомитися з будь-яким номером щотижневого додатку до газети.
Матеріали з хімії можна знайти на сайті програми «Хімія»
і сайті «Я йду на урок хімії», створеному на основі матеріалів газети «Хімія»

Популярні дописи з цього блогу

Як створити блог вчителя на Blogger. Перші кроки

Задачі на надлишок і недостачу

Цікаві факти про хлор